We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Sudah lama tidak menerima royalti

person

KUALA LUMPUR: Usaha Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) meminta Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) melanjutkan tempoh perlindungan karya muzik dan seni selepas kematian pencipta termasuk tempoh perlindungan hak cipta untuk rakaman bunyi dan penghibur dilihat sebagai usaha murni untuk membantu pengikatan muzik dan pewaris dalam era pandemik COVID-19.

Imbuhan tidak seberapa, namun usaha memanjangkan tempoh perlindungan karya muzik atau seni melalui Akta Hak Cipta 1987 daripada 50 tahun kepada 70 tahun bukan sahaja melindungi lagu-lagu segar yang berterusan yang dihasilkan malah semakin lama perlindungan hak cipta diberikan semakin banyak. menguntungkan setiap pemuzik yang terlibat dalam penghasilan karya lagu.

Usaha untuk melanjutkan tempoh perlindungan hak cipta memberi manfaat kepada penggiat muzik daripada penulis lagu, penulis lirik, penyanyi dan pemuzik kepada syarikat rakaman.

Menurut rekod RIM, antara lagu-lagu yang telah tamat tempoh perlindungan hak cipta, rakaman yang memaparkan karya-karya terbitan 1960-an seperti lagu Allahyarham Tan Sri P Ramlee termasuklah Getaran Jiwa, Dendang Perantau, Madu Tiga, Jeritan Batinku, dan Gunyi Gitar serta lagu nyanyian Biduanita negara, Allahyarham Puan Sri Saloma.

Selain itu, waris P Ramlee tidak akan menerima royalti sebaik sahaja tempoh perlindungan 50 tahun selepas pemergian Seniman Agung pada 29 Mei 1973, berakhir tahun depan.

Banyak katalog muzik lain menghadapi nasib yang sama kerana perlindungan hak cipta untuk rakaman yang diterbitkan pada tahun 1970-an tamat tempoh.

Termasuk lagu Flybaits dan Black Dog Bone yang masih popular sehingga kini

Fredo

Vokalis Flybaits, Fredo (72), yang popular dengan lagu Menpaga Perpisahan Yang Kau Pinta, Kasih Berubah, dan Kenangan Lalu berkata, adalah satu kerugian kepada karya dan pemuzik apabila lagu dijadikan hak milik awam atau ‘public domain. ‘.

Fredo atau nama Islamnya, Mohd Amani Abdullah sedar dia bakal berdepan nasib yang sama seperti P Ramlee dan warisnya yang tidak akan menerima royalti sebaik tempoh perlindungan tamat.
Justeru, Fredo berharap kerajaan melalui MyIPO mengambil maklum aduan mengenai muzik supaya tempoh perlindungan dilanjutkan sekurang-kurangnya 70 tahun.

“Walaupun imbuhan yang diterima tidak seberapa, ia tetap memberi sinar kepada pemuzik dan pewaris, lebih-lebih lagi, zaman mencabar berdepan era pandemik COVID-19.

“Apa yang akan berlaku kepada kerja P Ramlee dan Flybaits dalam beberapa tahun akan datang adalah satu ketidakadilan.

“Bagi saya, ia adalah satu kerugian. Jika dilihat, karya dan lagu P Ramlee masih dimainkan dan dimainkan di merata tempat tidak kira televisyen, radio, dan acara.

“Jadi, tidak adil apabila imbuhan lagunya dihentikan dan dijadikan harta awam, sedangkan P Ramlee pula banyak berjasa.”

Fredo berharap nasib yang sama tidak menimpa Flybaits kerana karya mereka masih diminati sehingga kini.

“Jika kita pergi sekali pun, sekurang-kurangnya waris dapat merasainya. Anak cucu dapat menikmati sedikit hasil titik peluh menjadi anak seni.”

Beliau sangat menyokong usaha RIM memperjuangkan hak anak seni

Katanya, pemberian itu mungkin tidak seberapa, tetapi ia dapat mengurangkan sedikit bebanan terutama pengikat seni yang sudah uzur dan tidak mampu mencari rezeki.

“Saya harap usaha RIM mendapat perhatian kerajaan kerana tidak ramai penyanyi yang hidup bahagia di akhir hayat. Lihat bagaimana pengakhiran hidup P Ramlee?

“Begitu juga dengan beberapa penyanyi lama yang hidup susah, ada juga yang bergelar Datuk dan banyak berjasa.

“Walaupun imbuhan yang diterima tidak seberapa, ia masih mampu memberikan senyuman kepada penyanyi dan komposer. Contohnya seperti pekerja hotel, bayangkan bagaimana perasaan mereka apabila pelanggan memberi tip walaupun hanya RM5.

“Sudah tentu mereka gembira dan rasa dihargai, begitu juga kami. Melihat peminat bertepuk tangan dan bersorak ketika menonton rancangan itu adalah sesuatu yang menggembirakan anda dan apabila mendapat bayaran, ia lebih seronok.”

Tuntuan oleh waris

Sementara itu, vokalis Black Dog Bone, Jatt berkata, dia sudah lama tidak menerima royalti kerana tidak tahu hendak merujuk kepada siapa untuk perkara itu. Bagaimanapun, katanya, dia menyokong usaha murni RIM membantu memperjuangkan hak anak seni.

Jatt yang popular menerusi lagu Cahaya Aidilfitri, Khayalan, dan Si Gadis Ayu berkata, dia menyokong pemberian royalti sehingga 100 tahun.

Jika tidak, katanya, karya yang dihasilkan dan dipersembahkan dengan usaha bersungguh-sungguh akan berakhir begitu sahaja.

“Bagaimana anak-anak dan cucu-cucu akan membuat tuntutan dan merasai hasil titik peluh kami jika tempoh hak cipta hanya dibenarkan sehingga 50 tahun?

“Kalau betul RIM nak tolong, sudah tentu saya sokong sangat. Sayang, lagu yang masih popular akhirnya jadi hak milik umum.

“Sekurang-kurangnya jika komposer dan penyanyi sudah tiada, waris dapat rasakan mereka sudah ketinggalan.”

Terdahulu, anak P Ramlee, Sazali, melahirkan kebimbangan apabila kontrak royalti lagu bapanya yang diperoleh daripada Agensi Perlindungan Hak Cipta Muzik (MACP), hampir tamat tahun depan.

Merealisasikan katalog besar muzik rakaman seperti lagu-lagu era 1970-an dan 1980-an membabitkan bintang seperti Allahyarham Datuk Sudirman Arshad, Kenny, Remy & Martin, Dwen, Gingerbread, D’lloyd, Julie Remie, The Brain Connection, Datuk Hail Amir, dan Uji Rashid akan menjadi milik awam. RIM membuat permohonan kepada kerajaan untuk melanjutkan tempoh perlindungan karya seni itu.

Menurut Akta Hak Cipta 1987, terma perlindungan hak cipta untuk mana-mana karya sastera, muzik atau seni wujud semasa hayat pencipta dan akan terus wujud sehingga penghujung tempoh 50 tahun selepas kematiannya.

Istilah perlindungan hak cipta untuk filem, rakaman bunyi dan penghibur hendaklah wujud selama 50 tahun dari penerbitan karya dengan penentuan dibuat untuk karya filem dan rakaman bunyi.

Bagi pelaku, hak cipta mesti wujud daripada persembahan atau penetapan yang dilakukan dalam rakaman bunyi.

Proses pungutan dan pengagihan royalti antara lain berdasarkan data penggunaan yang diperoleh daripada pelbagai pihak seperti stesen penyiaran, persembahan konsert, hotel, pusat karaoke dan lain-lain.

Agihan dibuat mengikut kekerapan penggunaan sesuatu kerja yang terlibat.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X