We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Waris Kesultanan Sulu Rampas Aset RM8 Bilion Milik Petronas, MP Minta PM Beri Penjelasan

Pewaris Kesultanan Sulu baru-baru ini telah merampas dua syarikat milik Petronas di Luxembourg ekoran tuntutan undang-undang yang dibuat bernilai USD15 bilion berhubung perjanjian yang telah ditandatangani 144 tahun lalu, menurut laporan Financial Times baru-baru ini.

Kedua-dua syarikat itu, Petronas Azerbaijan dan Petronas South Caucasus, bertanggungjawab menguruskan lebih RM8.8 bilion pegangan gas milik kerajaan di Azerbaijan milik Malaysia.

Tanah itu dirampas hasil daripada tuntutan mahkamah yang dibawa oleh waris Sultan Sulu pada 2017 untuk mendapatkan ganti rugi bagi tuntutan tanah Sabah yang mereka dakwa nenek moyang mereka kononnya telah dipajak kepada perniagaan perdagangan British pada 1878 sebelum penemuan sumber asli wilayah itu.

Susulan itu, The Edge Markets melaporkan bahawa Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng telah meminta siaran langsung daripada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri bagi menjelaskan isu merampas aset negara yang dipegang oleh Petroliam Nasional Bhd.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Lip Eng mengatakan laporan tersebut telah menyebabkan nama Malaysia sekali lagi mendapat perhatian untuk sebab-sebab yang tidak sepatutnya.

“Kita sekali lagi dimalukan selepas kekecohan yang berlaku oleh kerana 1MDB sebelum ini.

Perdana Menteri bertanggungjawab untuk memberitahu rakyat Malaysia langkah-langkah yang akan diambil oleh kerajaan untuk melindungi aset-aset kita yang lain di luar negara dari dirampas.

Rakyat juga mahu tahu adakah 167 aset Malaysia di 167 negara yang telah ditandatangani di bawah Konvensyen New York kini dalam proses untuk diambil alih oleh waris Kesultanan Sulu.”

Manakala Petronas mengeluarkan kenyataan mengesahkan yang dua aset mereka ini telah pun diberikan notis Saisie-arret pada 11 Julai dan merasakan ia tidak berasas dan akan berusaha untuk mempertahan kedudukan dua anak syarikatnya itu.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Sarah Razlien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X