We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Penjual durian menjual dengan kelainan

fruit

KUALA LUMPUR: Ashton Koh Jia You sedang melenturkan ototnya, secara literal, dalam menjual durian di gerai miliknya bersama rakan niaga.

Gerai di Kepong di sini telah menyerlah kerana kehadiran penjual kumbang itu dengan bahagian tengahnya yang tegap.

Koh, susuk tubuh yang mengagumkan mengangkat berat selama empat tahun, sibuk menjual durian Musang King dan D24 yang diperoleh dari Bentong, Pahang, bersama rakan niaganya Jake Ng.

Walaupun baru dibuka lebih dua minggu lalu, gerai Koh telah menjadi tarikan di media sosial. Siaran Koh berusia 19 tahun yang tidak berbaju mempromosikan buah itu.

“Saya dan rakan niaga (Ng) berbincang mengenai idea menjual durian beberapa bulan sebelum ini dan memutuskan pada pertengahan Jun selepas banyak perancangan.

“Sepanjang fasa perancangan, kami terfikir idea untuk saya bergambar tanpa baju dengan durian sebagai sebahagian daripada gimik pemasaran produk kami.”

person

Sambutan terhadap jawatan itu, bagaimanapun, mengejutkan besar, katanya, sambil menambah bahawa ia mendapat tarikan lebih baik daripada jangkaan.

“Kami tidak menjangka mendapat perhatian begitu banyak dalam tempoh masa yang singkat. Terutamanya kerana kami tidak membuat sebarang iklan tajaan untuknya juga.

“Berikutan siaran itu, kami juga menerima semakin banyak pertanyaan dan pesanan.”

Katanya, ramai yang datang mengunjungi gerainya selepas melihat kiriman dalam talian dengan beberapa pelanggan mahu bergambar dengannya di gerai.

Mendapat sokongan dari keluarga

Koh menyatakan bahawa ibu bapanya menyokong idea menjual durian dengan saudara-mara juga datang untuk menunjukkan sokongan mereka.

Pada mulanya, ibu bapa Koh terkejut dengan mesej daripada saudara-mara apabila melihat siaran itu, bertanya sama ada orang itu adalah dia.

“Walaupun begitu, semua ahli keluarga saya telah menunjukkan sokongan yang tidak berbelah bahagi untuk inisiatif ini.”

Koh, sambil menambah bahawa matlamat utamanya untuk perniagaan itu adalah untuk memperoleh pendapatan dan menimba pengalaman kerja sepanjang perjalanan.

Koh, yang akan memulakan kursus kejuruteraan perisian di Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman (TAR UC), mengakui bahawa adalah mencabar untuk menyesuaikan kedua-dua pengajian dan perniagaannya.

“Untuk itu, kami akan beroperasi hanya dari Jumaat hingga Ahad, supaya tumpuan yang mencukupi terhadap pengajian dan perniagaan.”

Mahu bekerjasama dengan Jordan Yeoh

Ia juga akan menjadi kejutan yang menyenangkan jika dia dapat menjual durian bersama “perintis” tempatan menjual tanpa baju, Jordan Yeoh yang menjadi viral pada 2015 kerana berbuat demikian.

Jordan Yeoh.

Mengenai topik keusahawanan, Koh menasihatkan mereka yang berfikir untuk menceburinya supaya merancang dengan sewajarnya dan berani mengambil langkah pertama.

“Akan ada cabaran di sepanjang jalan. Satu-satunya cara untuk menyelesaikannya ialah dengan menerimanya dan yang paling penting, jangan sesekali berputus asa.”

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X