We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Jenazah pesakit Covid-19 Islam boleh dimandikan, dikafankan

Di bawah prosedur semakan bagi pengurusan jenazah pesakit Islam Covid-19, jenazah kini boleh dimandikan dan dikafankan. Langkah berjaga-jaga perlu diambil, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Khairy berkata, mandi dan kafan akan dilakukan oleh pengendali jenazah terlatih di hospital itu. Mereka perlu menggunakan peralatan pelindung diri (PPE) yang lengkap dan sesuai serta mengelak aktiviti prosedur penjanaan aerosol (AGP).

Beliau berkata hanya dua waris yang telah divaksin sepenuhnya dan memakai PPE lengkap dibenarkan membantu mandi dan mengkafan di hospital.

“KKM ingin mengumumkan bahawa prosedur pengurusan mayat mangsa Covid-19 Islam dan bukan Islam telah dikaji semula bagi memastikan ia kekal relevan dengan situasi semasa.

“Semakan ini juga selaras dengan Resolusi Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ketiga Tahun 2021 yang bersidang pada 26 Julai 2021,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, prosedur pengendalian jenazah pesakit Covid-19 yang beragama Islam hanya membenarkan “tayammum” (pembersihan kering menggunakan pasir atau debu yang telah disucikan) dilakukan tanpa perlu mandi. Ia diuruskan sepenuhnya di hospital tanpa penglibatan waris.

Sementara itu, bagi pengurusan mayat bukan Islam pesakit Covid-19, Khairy berkata sekiranya prosedur upacara terakhir memerlukan pertukaran pakaian baharu, pakaian itu boleh diletakkan pada badan tanpa prosedur AGP. Hanya dua waris yang diberi vaksin sepenuhnya dibenarkan mengambil bahagian.

Di samping itu, di bawah prosedur yang disemak, hanya satu beg badan digunakan untuk setiap badan. Sebelum ini dua beg badan untuk satu badan.

Menurut menteri kesihatan itu, KKM tidak menetapkan bilangan waris yang boleh terlibat dalam upacara pengebumian itu. Mereka mesti memakai mask dan PPE.

“KKM juga tidak menetapkan jumlah individu yang menghadiri majlis tersebut, tetapi perlu memakai topeng muka dan mengelakkan kesesakan,” katanya.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal http://www.titiwangsatoday.com

By Sarah Razlien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X