We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Aturan Kerja Fleksibel (AKF) 1 September, siapa layak memohon?

person

Pekerja di Malaysia yang ingin bekerja secara fleksibel dibenarkan memohon Aturan Kerja Fleksibel (AKF) kepada majikan masing-masing melalui pindaan Akta Kerja 1955 yang akan berkuat kuasa pada 1 September.

Majikan mesti menjawab permohonan secara bertulis dalam tempoh 60 hari. Tetapi, industri pekerjaan apakah yang sesuai untuk memohon ini?

AKF untuk industri tertentu

Aturan Kerja Fleksibel (AKF) hanya boleh dilaksanakan dalam industri tertentu mengikut budi bicara majikan.

Ini bagi mengelakkan sebarang gangguan kepada kerja. Menurut Presiden Persatuan PKS Malaysia, Ding Hong Sing, negara menghadapi masalah kekurangan pekerja yang serius terutama membabitkan pekerja asing.

Pada masa yang sama, pelaksanaan fleksibiliti kerja ini akan menjejaskan kapasiti pengeluaran barangan beserta harganya.

AKF sesuai untuk industri IT & pemasaran

Ding berkata bagi kebanyakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang bergantung kepada pengeluaran barangan, AKF bukanlah langkah praktikal.

Pekerjaan fleksibel hanya sesuai untuk industri tertentu seperti IT dan pemasaran. Tetapi, pekerja masih perlu berjumpa di pejabat seminggu sekali untuk menyelesaikan isu-isu yang menjejaskan beberapa kerja.

Selain itu, Gan Boon Khim, ahli majlis Persatuan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM), berkata walaupun mereka bersetuju bahawa dasar AKF mungkin menarik lebih ramai orang untuk menyertai tenaga kerja, ia mungkin tidak sesuai untuk semua industri.

Beliau tidak mahu jika ia membawa kepada salah faham dan dasar menjejaskan hubungan antara majikan dan pekerja.

AKF mustahil untuk industri perhotelan & perkhidmatan

Selain itu, Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Effendy Abdul Ghani, berkata AKF tidak dapat memberi arahan menyeluruh kerana sesetengah majikan mungkin memerlukan semua pekerja mereka berada di tempat kerja.

Beliau juga berpendapat dasar AKF perlu dibincangkan dengan lebih lanjut antara kerajaan, majikan dan pekerja bagi membolehkan pelaksanaannya lebih lancar.

Ini turut disokong oleh Dr. Sri Ganesh Michiel, Timbalan Presiden Persatuan Hotel Bajet Malaysia. Baginya, bukan mudah untuk berubah dan menyesuaikan diri dengan sistem kerja baharu.

Apabila majikan terbeban, perniagaan mereka sukar untuk bertahan semasa proses pemulihan.

Beliau juga berkata AKF tidak sesuai untuk industri perhotelan dan perkhidmatan. Pekerja industri tersebut perlu berada secara fizikal di premis untuk bekerja.

Kerja melibatkan operasi gudang atau logistik

Pada masa sama, barang ini juga dikatakan tidak sesuai untuk pekerja yang terlibat dalam operasi gudang atau logistik. Ini disuarakan oleh Presiden Persatuan Rantaian Runcit Malaysia, Sharan Valiram.

Terdapat banyak pekerjaan yang sesuai untuk memohon AKF. Jika tugas anda memerlukan anda sentiasa berada di lokasi tertentu, maka anda perlu hadir di sana untuk menyelesaikan tugasan.

Tapi, sekiranya pekerjaan anda boleh diselesaikan dimana-mana sahaja, maka anda boleh pertimbangkan untuk memohon AKF.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X