We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Gojek tidak akan memasuki Malaysia

Firma e-hailing Indonesia Gojek telah memberikan respons rasmi terhadap khabar angin mengenai rancangan untuk memasuki pasaran Malaysia.

Malangnya, jurucakap syarikat mengesahkan kepada Tech In Asia bahawa Gojek tidak berhasrat untuk memasuki pasaran Malaysia.

Perbincangan mengenai Gojek membawa kehadirannya ke negara ini timbul selepas Honda City yang berlogo Gojek dikesan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kereta itu dilihat memandu di sekitar pusat bandar dengan kenderaan lain yang membawa kru filem dan seorang anggota polis trafik mengekori mereka.

Penampakan itu mencetuskan khabar angin bahawa e-hailing itu mungkin membawa perkhidmatan GoCar selepas rancangannya untuk melancarkan perkhidmatan hailing motosikal di Malaysia gagal.

Menurut jurucakap itu, apa yang disaksikan sebenarnya hanyalah rakaman-rakaman syarikat untuk kempen akan datang yang dijadual dikeluarkan hujung tahun ini.

Walaupun syarikat itu tidak menjelaskan mengapa ia membuat penggambaran di Malaysia tanpa sebarang rancangan untuk dilancarkan di sini, adalah jelas bahawa kita tidak akan melihat Gojek bersaing dalam pasaran tempatan dalam masa terdekat.

Sudah tentu, ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana Gojek tidak pernah dilihat dalam senarai syarikat e-hailing berdaftar oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

Sebagai peringatan, firma Indonesia itu memang berhasrat untuk datang ke Malaysia dengan perkhidmatan ride-hailing motosikalnya pada 2019 selepas negara itu bersetuju dengan percubaan hailing motosikal untuk menghalalkan mod pengangkutan.

Bagaimanapun, keadaan tidak berjalan lancar apabila kerajaan mengubah fikiran dan mengharamkan amalan itu sekali lagi tahun lepas.

Kerajaan menyebut kadar kematian yang tinggi akibat kemalangan motosikal sebagai punca di sebalik pusingan-u, menutup kemungkinan Gojek membawa perkhidmatan popularnya ke sini.

Sejak itu, beberapa pemain telah muncul ke tempat kejadian untuk mengambil alih penguasaan Grab, termasuk AirAsia Ride, inDriver, GOJO, Kumpool, dan lain-lain lagi.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Sarah Razlien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X