We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Kanser saraf menyerang kanak-kanak

Neuroblastoma boleh bermula sejak lahir dengan usia paling biasa antara dua hingga tiga tahun

FAKTOR pemakanan ibu semasa hamil bukanlah salah satu punca anak dalam kandungan menghidap neuroblastoma iaitu barah sistem simpatetik. Ia juga tiada kaitan dengan gaya hidup atau penjagaan anak.

Statistik menunjukkan bahawa 30 pesakit kanak-kanak mengalami neuroblastoma setiap tahun di Malaysia.

Mengulas mengenainya, Pakar Hematologi Onkologi Pediatrik Hospital Tunku Azizah, Dr Teh Kok Hoi berkata kanser tumbuh daripada sel yang membentuk sistem saraf simpatetik.

Penyakit ini jarang berlaku selepas kanak-kanak berumur 10 tahun

Ketumbuhan neuroblastoma paling kerap berlaku pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Gejala kanser Dr. Teh berkata kanser berasal daripada sel primitif atau pramatang yang dipanggil neuroblast.

Sel-sel ini terdapat di beberapa bahagian dalam badan seperti kelenjar adrenal di atas buah pinggang kiri dan kanan. Juga sepanjang rantai simpatis di kiri dan kanan tulang belakang.

Akibat daripada mutasi genetik, sel-sel ini membiak di luar kawalan sehingga tumor terbentuk.

Mengulas cara mengenal pasti penyakit ini, beliau berkata ia bergantung di mana ibu kanser itu timbul seperti kelenjar adrenal yang bengkak pada bahagian perut.

Bergantung kepada stratifikasi pesakit

Di samping itu, pesakit mungkin kelihatan lemah anggota badan atau mengalami sakit belakang jika saraf utama atau tunjang tertekan.

Jika sudah merebak, ia bergantung kepada organ yang terjejas seperti hati, bengkak di perut atau lebam disekeliling mata (raccoon eyes).”

Beliau berkata pesakit juga mungkin mengalami demam berpanjangan tanpa sebab selain penurunan berat badan. Rawatan untuk kanser Kajian lanjut mempunyai kaedah rawatan untuk kanser neuroblastoma.

Katanya ia bergantung kepada stratifikasi pesakit, iaitu jika risikonya rendah dengan memantau keadaan tumor dan pesakit itu sendiri sahaja.

“Seterusnya ialah risiko sederhana di mana pesakit akan diberi kemoterapi, pembedahan, radioterapi, dan ubat isotretinoin (untuk mematangkan baki sel kanser daripada neuroblastoma kepada Ganglioneuroblastoma kepada Ganglioneuroma).

“Bagi pesakit yang berisiko tinggi, ubat kemoterapi (pelbagai jenis digunakan untuk membunuh sel kanser yang telah merebak ke sumsum dan tulang), pembedahan, kemoterapi dos tinggi, dan penyelamatan sel stem autologous, radioterapi, dan imunoterapi adalah diperlukan.”

Radioterapi

Katanya, pembedahan juga dilakukan untuk mengeluarkan ibu tumbuhan tersebut.

Bagi pesakit yang berada dalam kumpulan berisiko rendah, berkemungkinan hanya rawatan ini diperlukan.

“Sama ada tumor boleh dibuang sepenuhnya atau tidak bergantung pada saiz dan lokasinya. Tumor yang terletak berhampiran atau melekat pada organ penting boleh dibuang sepenuhnya.

“Dalam kes seperti ini, pakar bedah akan membuang seberapa banyak ketumbuhan yang mungkin. Selepas itu kaedah lain seperti kemoterapi dan radioterapi akan digunakan untuk membunuh sel kanser yang masih ada.”

Peluang pemulihan

Dari segi peluang untuk sembuh, 90 peratus pesakit kanser neuroblastoma kategori berisiko rendah boleh disembuhkan dengan pemantauan daripada pakar perubatan.

“Bagi pesakit kategori berisiko sederhana peluang untuk sembuh adalah 80 peratus. Manakala bagi pesakit kategori berisiko tinggi, peluang hanya 25 peratus tanpa imunoterapi.

“Justeru, pentingnya kesedaran daripada seisi keluarga, khususnya ibu bapa untuk mengesan sebarang gejala yang dialami oleh anak-anak mereka. Kesedaran dan pengetahuan masyarakat tentang penyakit ini dilihat sangat rendah.”

Tiada cara untuk mencegah penyakit ini, tetapi rawatan perlu dimulakan segera tanpa membuang masa.

Info mengenai neuroblastoma

Kesukaran untuk bernafas
 • Kanser yang paling biasa ditemui pada bayi.
 • Ketulan atau bengkak pada perut kanak-kanak yang tidak menyakitkan
 • Muka, kaki, leher, atau bahagian atas dada bengkak
 • Kesukaran bernafas atau makan makanan
 • Berat badan turun tanpa sebab yang jelas
 • Masalah kencing
 • Kelopak mata terkulai dan anak mata mengecil sebelah mata
 • Tidak dapat menggerakkan badan tertentu
 • Mata menonjol

Kaedah rawatan

 • Rawatan berbeza mengikut umur
 • Tahap penyakit dan kehadiran atau ketiadaan beberapa faktor ramalan terutamanya pada kromosom dan gen
 • Pembedahan
 • Kemoterapi
 • Radioterapi

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X