We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Mengapa BTS ‘berpecah’?

BTS memutuskan untuk hentikan aktiviti mereka pada kemuncak kerjayanya?
person

Keputusan mendadak BTS sensasi global untuk berhenti bekerja sebagai satu kumpulan nampaknya datang daripada keperluan untuk memulihkan identiti. Juga berehat untuk meneroka ahli individu, keletihan selepas bekerja selama sembilan tahun tanpa rehat.

Rakan kumpulan itu terus terang berkongsi kesukaran yang mereka alami setakat ini sebahagian daripada kumpulan K-pop terkemuka. Betapa letihnya mereka secara fizikal dalam video YouTube, mereka sedang makan malam bersama Selasa (14 Jun), lapor Yonhap.

“Peminat mengenali kami, dan kami juga mengenali mereka.”

“Saya berasa letih sebahagiannya kerana ia sangat sukar. Jadi, saya akan menyelesaikannya sedikit demi sedikit.”

Jimin

Ketua kumpulan RM bersetuju, berkata: “Sistem idola K-pop tidak memberi anda masa untuk matang. Anda tidak mempunyai masa untuk berkembang kerana anda perlu terus menghasilkan sesuatu.”

Suga, penyanyi rap, penulis lagu mengaku dia sentiasa berusaha untuk mendorong dirinya mencipta muzik sejak penampilan sulung kumpulan itu pada 2013. Banyak perkara telah berubah dari tujuh hingga lapan tahun lalu.

“Saya sudah memerah otak kerana banyak perkara yang ingin saya ceritakan, cuma kurang kemahiran ketika itu.”

Suga

Ada yang mengatakan walaupun kumpulan itu berhenti sementara, ia mungkin mengikut Seo Tai-ji & Boys, kumpulan idola terkemuka yang bersara pada kemuncak kerjayanya pada tahun 1996.

BTS memulakan kerjaya pada 2013. Seterusnya, menjadi kumpulan K-pop teratas yang menyapu bersih anugerah muzik tempatan pada 2016 dan meraih kemasyhuran global pada tahun berikutnya.

Tetapi lagu-lagu yang membawanya menjadi terkenal di seluruh dunia ialah tiga single Inggerisnya – Dynamite, Butter, dan Permission To Dance. Semuanya keluar selepas wabak Covid-19 global bermula pada 2020.

Butter peroleh 10 minggu berturut-turut di carta utama Billboard 100

BTS menjadi kumpulan K-pop teratas yang menyapu bersih anugerah muzik domestik pada tahun 2016 dan mencapai kemasyhuran global pada tahun berikutnya.

BTS menjadi artis Asia pertama yang memenangi penghormatan teratas di Anugerah Muzik Amerika. Salah satu daripada tiga anugerah muzik pop terbesar di Amerika Syarikat tahun lepas.

Kejayaan ini, bagaimanapun, nampaknya telah menyebabkan krisis identiti di kalangan ahli sebagai individu.

Rakan kumpulan berkata dalam video YouTube bahawa wabak itu mengganggu rancangan mereka untuk keluaran muzik selepas album penuh keempatnya, Map Of The Soul: 7 pada Februari 2020.

Polisi agensi Big Hit Music untuk tidak membenarkan aktiviti individu juga nampaknya telah menjejaskan keputusan untuk menjeda aktiviti kumpulan.

Dengan tiada peluang untuk menunjukkan sepenuhnya bakat muzik mereka, oleh itu ahli telah mengeluarkan projek solo dalam bentuk pita campuran setakat ini, bukan dalam album rasmi. RM berkata dalam video itu kumpulan itu akan mula mengeluarkan album solo rasmi, bermula dengan projek J-Hope.

“Memandangkan ramai tidak tahu siapa ahli BTS individu, kami harus bercakap melalui muzik dan persembahan kerana kita adalah penyanyi.”

RM

Tugas ketenteraan yang dihadapi anggota sebagai warga Korea Selatan juga nampaknya sama besar dengan faktor lain dalam keputusan itu.

Seorang wanita mengambil swafoto dengan potongan kadbod ahli kumpulan K-pop BTS di pusat maklumat pelancongan di Seoul pada 15 Jun 2022. Foto: AFP

Wajib berkhidmat dalam tentera

Di Korea Selatan, semua lelaki yang berkemampuan dikehendaki berkhidmat dalam tentera selama kira-kira dua tahun.

Jin, ahli tertua kumpulan itu yang dilahirkan pada 1992, menghadapi pendaftaran pada Disember.

Perbincangan sedang dijalankan di Perhimpunan Kebangsaan untuk menyemak semula undang-undang untuk membenarkan penyanyi menggantikan perkhidmatan tentera mereka dengan program alternatif lain.

Tetapi realitinya ialah rang undang-undang itu tidak mungkin diluluskan di parlimen kerana mendapat tentangan kuat daripada lelaki berusia 20-an.

Mereka menangguhkan persembahan secara berkumpulan. Buat masa ini, ahli selain daripada mereka yang berhadapan rapat kerahan tenaga dijangka menumpukan pada aktiviti individu.

Berikutan keputusan mendadak BTS, lirik Yet To Come (The Most Beautiful Moment), lagu dari album Proof, kembali menjadi tumpuan.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X