We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Cara Kekal Sejuk Tanpa Penghawa Dingin

Kami memudahkannya dengan petua tentang apa yang perlu dipakai, cara melembapkan dan alat penyejuk yang boleh membantu.

Malaysia semakin panas dan dengan semua kebakaran hutan, peningkatan suhu, perubahan iklim global, dan kesan pulau haba. Bandar yang memerangkap haba dalam turapan dan bangunan.

Ramai orang sering memilih untuk menggunakan penghawa dingin yang menyedut tenaga, yang meningkatkan suhu bandar dengan mengepam haba ke luar. Panduan ini mempunyai petua tentang cara untuk kekal sejuk apabila cuaca sangat panas dan tiada penghawa dingin.

Tanda-tanda Keletihan Haba dan Strok Haba

Panduan berguna dari CDC ini menerangkan pelbagai jenis penyakit berkaitan haba. (SUMBER GAMBAR: CDC)

Keletihan Haba (Heat Exhaustion) adalah kemuncak daripada terlalu panas, dehidrasi, dan faktor lain yang membebankan sistem penyejukan badan dan menyebabkan banyak masalah. Orang yang berada dalam keletihan haba boleh menjadi agresif .

Strok Haba (Heat Stroke) ialah peningkatan keletihan haba yang berlaku terlalu lama. Seseorang yang mengalami ini berada dalam bahaya, dan seseorang perlu bertindak segera untuk menyelamatkan nyawa mereka.

Mereka biasanya mempunyai kulit merah, suhu badan yang sangat tinggi, nadi yang cepat dan kuat. Mereka juga mungkin tidak sedarkan diri . Penyelesainya, dudukkan mereka di tempat teduh, sapukan kain yang direndam air sejuk pada keempat-empat kawasan arteri utama iaitu pangkal paha, kedua-dua ketiak dan belakang leher.

Paling penting, dapatkan bantuan dengan segera.

Alihkan Udara Dengan Kipas

Udara yang bergerak boleh merendahkan suhu yang dirasakan secara drastik jika indeks haba berada di bawah 90 darjah Fahrenheit. Jika anda tidak mempunyai kipas yang baik, anda harus mendapatkan sekurang-kurangnya satu. Kipas menarik sedikit tenaga dan tidak memerlukan kos yang tinggi.

Kipas akan berfungsi dengan lebih baik jika anda meletakkannya di sudut lantai, tempat udara yang lebih sejuk meresap dan halakan ke atas seberang bilik. Ia akan menghasilkan arus udara yang berterusan di sekeliling bilik tanpa menimpa anda dengan angin selama berjam-jam.

Banyak cara untuk menyejukkan bilik

Jika tiada kipas, anda boleh membuka tingkap.

Jika berada di dalam bangunan atau kereta, sebaiknya buka dua tingkap untuk mendapatkan angin sepoi yang mengalir.

Tambahan lagi, anda boleh meletakkan kipas kotak seperti yang digambarkan di atas. Letakkan berhampiran salah satu tingkap yang terbuka, menghadap ke luar supaya ia menghembus udara panas keluar dari bilik anda.

Berapa banyak dan apa yang perlu diminum dalam cuaca panas

Anda boleh minum 2 hingga 3 gelen air dalam sehari jika ia sangat panas atau anda aktif, jadi teruskan minum. Letakkan beberapa ketul ais di dalamnya dan minum.

Pada awal hari, minum air kosong. Apabila mula berpeluh lebih banyak, tukar kepada minuman yang mengandungi elektrolit untuk mengisi semula minuman yang anda keluarkan seperti air kelapa, soda bermadu, air tembikai, jus pudina dan 100 plus.

Elektrolit ialah mineral dalam badan seperti natrium dan kalium yang mempunyai cas elektrik, dan badan manusia memerlukannya untuk berfungsi.

Guna ini untuk menyejukkan badan

Empat arteri utama pada badan di mana penggunaan sesuatu yang sejuk atau panas memberi kesan yang besar pada suhu badan: pangkal paha, ketiak dan belakang leher. Yang paling mudah untuk disejukkan di belakang leher.

Penyelesaian lain ialah bandana. Celupkannya ke dalam air sejuk, lipat menjadi segi tiga, dan ikat supaya bahagian yang luas berada di belakang leher anda.

Pakai pakaian yang nipis

Kulit terdedah bermakna lebih luas permukaan untuk peluh memindahkan haba dari badan. Ambil langkah berjaga-jaga, anda boleh membiarkan haba (dan lembapan) hilang untuk berasa lebih sejuk kerana boleh menggantikan kelembapan itu.

Teruskan memakai lengan dan seluar panjang. Fabrik akan memerangkap kelembapan yang tersejat dari kulit, dan jika anda berada di bawah sinar matahari, ia akan mengurangkan selaran matahari.

Kapas terasa lebih sejuk daripada pakaian nilon atau poliester. Anda biasanya tidak boleh memakainya di hutan belantara, kerana ia mengambil masa yang lama untuk mengeringkan. Terdapat pepatah bahawa “kapas membunuh,” yang bermaksud ia meningkatkan risiko untuk hipotermia dalam situasi tersebut.

Tetapi jika bersenam di halaman rumah atau melepak di rumah, gunakan kapas. Maka, anda tidak akan menghadapi risiko hipotermia.

Sumber: Wired

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X