We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

BMW tidak layak terima subsidi seperti Kancil – Azmin Ali

Harga minyak tidak menentu sejak kebelakangan ini. Pemandu kenderaan, sama ada mereka memandu kenderaan dalam negara atau import, mula meluahkan rasa tidak senang terhadap kos petrol yang semakin meningkat.

Menurut Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, mekanisme bahan api yang disasarkan mungkin dilaksanakan untuk mengurangkan kesan kenaikan harga minyak mentah ke atas golongan berpendapatan rendah.

Tambahnya lagi, kerajaan masih mengusahakan struktur yang sesuai berikutan lonjakan ketara dalam unjuran subsidi bahan api untuk 2022 kepada RM28 bilion berbanding RM11 bilion pada 2021.

Susulan kenaikan harga minyak mentah global, Petronas Dagangan Bhd memaklumkan Sinar Harian pada April bahawa ia telah bekerjasama rapat dengan Kementerian Kewangan untuk melaksanakan skim subsidi bahan api.

Datuk Seri Mustapa Mohamed, menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), berkata kerajaan masih mengusahakan struktur yang sesuai untuk mekanisme bahan api yang disasarkan, yang berkemungkinan siap tidak lama lagi.

Untuk rekod, harga jualan semasa RON95 masih kekal RM2.05. RON97 pula naik harga sebanyak 2 sen kepada RM4.33.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Sarah Razlien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X