We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Dijangka lebih ramai pemandu e-hailing, kata Wee selepas kenaikan tambang

Lebih ramai orang dijangka mendaftar sebagai pemandu e-hailing, kata menteri pengangkutan Wee Ka Siong, berikutan aduan kenaikan tambang akibat kekurangan pemandu.

Selepas pertemuan antara kementeriannya, agensi pengangkutan awam darat (Apad), dan pengendali e-hailing tertentu “terlibat dalam lonjakan tambang”, Wee berkata lebih 130,000 orang kini memegang lesen vokasional untuk bekerja sebagai pemandu e-hailing.

“Kumpulan ini dijangka berkembang apabila sekolah memandu dan pengendali e-hailing menerima lebih ramai calon yang ingin menjadi pemandu e-hailing bagi 21 pengendali yang mempunyai lesen aktif di seluruh negara, termasuk Lembah Klang.

“Pengendali terbabit juga memberi jaminan kepada kementerian memperuntukkan lebih banyak sumber ke arah menambah bilangan pemandu yang ada pada masa ini.”

Wee Ka Siong

Wee berkata sebab utama kenaikan harga adalah ketidakpadanan dalam penawaran dan permintaan serta trafik yang padat.

Beliau berkata beberapa syarikat menyaksikan penurunan 30% dalam bilangan pemandu berdaftar berbanding masa pra-pandemik.

“Kekurangan pemandu ini secara tidak langsung menyebabkan masa menunggu kenderaan di beberapa tempat lebih lama daripada jangkaan. Kita juga menyaksikan peningkatan mendadak dalam permintaan perkhidmatan e-hailing selepas negara memulakan peralihan kepada fasa endemik.

“Tempoh yang sama juga menyaksikan lebih banyak aktiviti ekonomi berbanding kemuncak wabak. Kehidupan harian nampaknya telah kembali normal dan, dijangka, lebih banyak kesesakan lalu lintas apabila rakyat Malaysia bebas bergerak.”

Dari segi tambang e-hailing, Wee berkata terdapat dua caj iaitu tambang asas dan surcaj. Yuran asas tidak dikawal oleh Putrajaya manakala surcaj tidak boleh melebihi dua kali ganda jumlah yuran asas.

“Pengendali dibenarkan untuk menetapkan struktur tambang mereka berdasarkan formula mereka sendiri dan syarat perkhidmatan mereka dengan pengguna mereka dalam pasaran bebas,” katanya.

Beliau menggesa pengendali e-hailing untuk meningkatkan komunikasi mereka dengan pengguna.  Kementerian akan terus memantau industri untuk memastikan keadilan untuk pengguna.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal http://www.titiwangsatoday.com

By Sarah Razlien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X