We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Ladang jamin bekalan ayam di pasaran – Kementerian

KUALA LUMPUR: Jabatan Perkhidmatan Veterinar memeriksa kebanyakan ayam yang sedia membekalkan ayam di pasaran.

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi) dalam satu kenyataan berkata, kekurangan pemeriksaan dilakukan. Berikutan laporan “kartel” ayam bertindak menghentikan operasi ladang sehingga menyebabkan bekalan ayam di pasaran.

Jika tidak tepat, kementerian mengeluarkan laporan bahawa syarikat ternakan memberi jaminan bahawa ladang mereka akan terus menghantar ayam ke pasaran tempatan. Terutamanya ayam proses dalam bentuk ayam bulat, ayam “super”, ayam “standard”, dan potongan ayam.

“Namun, tidak dinafikan ada antara ternakan ayam menghadapi masalah kualiti.

“Dengan pertambahan berat ayam akibat dedak makanan, selain jangkitan penyakit dan keadaan cuaca panas melampau turut mengganggu ternakan terutama di kawasan lapang.

“Ini telah menjejaskan bekalan ayam di kawasan tertentu.”

Kementerian juga menjelaskan proses pemberian subsidi ayam kepada penternak yang mengemukakan permohonan, sedang disegerakan. Penternak yang memenuhi syarat serta mendapat kelulusan, akan mendapat tuntutan dalam tempoh dijanjikan.

“Mafi akan terus mengadakan mesyuarat dan melibatkan semua pihak industri terlibat secara langsung dalam rantaian bekalan ayam, bagi memastikan kesinambungan pengeluaran bekalan.

“Mafi memandang serius isu yang mengancam keselamatan makanan negara. Juga, sentiasa bekerjasama dengan pihak berkepentingan dalam menstabilkan bekalan, bagi memastikan bekalan ayam mencukupi untuk keperluan negara pada setiap masa.

Media sebelum ini melaporkan kekurangan bekalan ayam di pasaran berikutan “kartel” ayam bertindak menghentikan operasi ladang semalam dan hari ini.

Menurut laporan, alasan yang diberikan ialah ayam di ladang itu tidak mencapai berat jualan kerana masalah menggemukkan ayam yang terjejas.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X