We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Cara mengenali telur dari ayam yang tidak sihat

person

Mungkin kita antara yang suka makan telur ayam. Tidak kira bagaimana ia dimasak, digoreng, direbus, atau digunakan sebagai bahan untuk membuat kek.

Namun, yang paling penting ialah memilih telur ayam yang berada dalam keadaan sihat.

BAGAIMANAKAH MENGENAL PASTI AYAM SIHAT?

Ayam sihat makan pelbagai jenis makanan setiap hari. Ini termasuk daging kerana itu juga makanan yang mereka perlukan. Mereka mungkin memakan serangga, tikus, dan juga ular.

Semua nutrien yang baik daripada makanan yang mereka makan disalurkan ke dalam telur mereka. Untuk mendapatkan nutrien ini, ayam harus dibiarkan bergerak bebas, keluar ke udara segar.

Ayam yang dikurung di dalam bilik penetasan sepanjang hayat mereka, tidak menerima vitamin dan mineral yang mereka perlukan. Justeru, telur mereka tidak sama tahap kualiti dengan telur ayam liar (kampung).

Bagaimanakah Telur Berkualiti Baik Nampak?

Berikut ialah beberapa ciri yang boleh membantu anda membezakan telur yang berkualiti daripada yang tidak berkualiti:

  1. Ketumpatan Dan Kekerasan Kulit

Jika telur mudah retak, itu bukan telur yang berkualiti. Ayam yang mempunyai diet yang kaya dan kesihatan keseluruhan boleh menghasilkan telur yang sangat kuat.
Jika telur sihat, kulit sangat sukar untuk berulang.

  1. Warna Kuning Telur

Bagi kebanyakan orang, adalah perkara biasa untuk melihat telur dengan warna kuning terang atau kuning terang. Walau bagaimanapun, ini bukan warna kuning yang sempurna. Warna yang sesuai ialah oren-kuning dalam.

Lain kali anda makan telur, sila semak warna kuning untuk memastikan anda makan telur yang baik dan sihat.

  1. Ketebalan Kuning Telur

Kualiti telur boleh ditentukan oleh ketebalan kuning telurnya. Kuning telur yang sihat biasanya lebih tebal dan lebih bulat.

Ramai penyelidik melaporkan bahawa diet yang sihat dalam ayam memainkan peranan yang besar dalam menghasilkan telur yang sihat.

Laporan dalam Oxford Journal menyatakan bahawa jumlah beta karotena dalam telur boleh ditingkatkan jika ayam mengambil lebih banyak beta karotena.

Jurnal Kimia Makanan Pertanian menyatakan bahawa tahap asid lemak omega-3 boleh ditingkatkan dengan meningkatkan tahap DHA dalam makanan ayam.

Cara Mencari Telur Yang Sihat

Disebabkan perkembangan ketara dalam industri pertanian, anda mempunyai banyak pilihan untuk telur.

Jika anda mempunyai ruang yang mencukupi, anda boleh membeli ayam anda dan menyimpannya di taman. Di taman, mereka mempunyai segala yang diperlukan untuk menghasilkan telur yang sihat dan lazat untuk orang tersayang.

Seterusnya, lihat syarikat pengeluar telur ayam adalah salah satu pilihan yang boleh dibuat. Jika ayam mereka bebas dan mempunyai akses kepada pelbagai jenis makanan, mereka boleh mencuba produk mereka.

Selain itu, pilihan lain ialah mencari telur ayam kampung yang agak mahal tetapi kini boleh didapati secara meluas di pasaran. Pilihan di tangan anda.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X