We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

YLPG akan peroleh RM37.27 juta daripada penyenaraian

person

KUALA LUMPUR: Yew Lee Pacific Group Berhad (YLPG) pengeluar perindustrian serta alat ganti industri mesin dan perkakasan tukar beli, dijangka mengumpul RM37.27 juta daripada tawaran awam permulaan (IPO) dikeluarkan hari ini.

YLPG yang akan disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad, dijangka menerbitkan IPO melibatkan 133.10 juta saham baharu yang akan diterbitkan pada RM0.28 sen sesaham. Tawaran untuk menjual 26.62 juta saham sedia ada melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih.

Pengarah Urusan YLPG, Ang Lee Leong, berkata pelancaran prospektus itu merupakan peristiwa penting bagi YLPG kerana ia menandakan hasil kerja keras sejak 2004.

“Sebagai pengeluar industri yang mantap, kami memulakan IPO ini untuk mengumpul dana bagi rancangan pertumbuhan kami dan meningkatkan profil kami dalam industri.

“Mengekalkan pertumbuhan yang mampan dan mencipta nilai pemegang saham jangka panjang, kami mempunyai rancangan untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran dan meningkatkan automasi yang hasil IPO membolehkan kami melaksanakannya.”

Lee Leong

YLPG menghasilkan industri dan teknikal untuk pelbagai industri pembuatan termasuk sarung tangan, perindustrian, elektrik, dan elektronik, pembekal pembersihan dan komersial serta pengeluar kaca dan kayu.

Bagi tahun berakhir 31 Disember 2021, 76.8 peratus daripada hasil Kumpulan kebanyakannya diperoleh daripada Malaysia.

Manakala baki 23.2 peratus daripada pasaran luar negara, terutamanya di Thailand, Vietnam, Indonesia dan Taiwan, mewakili kira-kira tujuh peratus, 5.8 peratus, 3.3 peratus, dan 5.8 peratus.

Menurut Lee Leong, hasil daripada IPO itu akan digunakan RM10.90 juta untuk pembelian mesin dan peralatan, RM7.30 juta untuk pembinaan kemudahan gudang dan bangunan pejabat.

RM1.80 juta untuk pengubahsuaian bangunan pejabat, RM8.90 juta untuk bayaran balik pinjaman bank, RM4.57 juta untuk modal pusingan dan RM3.80 juta untuk perbelanjaan penyenaraian.

Daripada 26.62 juta saham baharu yang disediakan kepada pelabur tempatan, sebanyak 15.97 juta saham baharu diperuntukkan untuk permohonan pengarah dan pekerja yang layak. 23.96 juta saham baharu melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih.

66.55 juta saham baharu melalui pelaburan swasta kepada Bumiputera pelabur untuk diluluskan. oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

“Kami juga sedang membina gudang dan kemudahan pejabat kerana kemudahan semasa diperlukan untuk mengembangkan aktiviti pembuatan Kumpulan dan juga untuk menampung pertumbuhan perniagaan masa hadapan. ”

Lee Leong

M&A Securities ialah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan untuk IPO YLPG manakala Eco Asia Capital Advisory Sdn Bhd ialah Penasihat Kewangan.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X