We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Jaga kebersihan untuk melindungi kanak-kanak

Kebanyakan ibu bapa kanak-kanak prasekolah atau taska sudah terbiasa dengan penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD).

Ia adalah jangkitan virus berjangkit yang lazim kerana kanak-kanak cenderung untuk bersentuhan rapat antara satu sama lain dan berkongsi perkara seperti mainan.

Kebelakangan ini, terdapat peningkatan yang membimbangkan dalam kes HFMD. Sehingga 13 Mei tahun ini, terdapat 28,957 kes dilaporkan di Malaysia, berbanding hanya 4,239 kes tahun lepas.

Majoriti kes melibatkan kanak-kanak di tadika dan taska

Pakar kanak-kanak Hospital Pantai Ampang Dr. Goh Chun Hwee, berkata HFMD secara amnya adalah penyakit virus yang ringan tetapi berjangkit, disebabkan oleh coxsackievirus A16 dan enterovirus 71.

Ia dihantar melalui sentuhan dengan cecair badan seperti air liur, najis, dan pelepasan cecair dari lepuh pesakit yang dijangkiti.

Pesakit biasanya mempunyai ruam di seluruh badan, tetapi khususnya melibatkan tapak tangan dan tapak kaki.

Di samping itu, mereka sering mengalami ulser yang menyakitkan di dalam mulut dan lidah.

HFMD di bawah umur 10 tahun dan 5 tahun

Dr. Goh berkata kumpulan ini sangat terdedah kerana mereka mempunyai imuniti yang lebih rendah dan mempunyai kecenderungan untuk memasukkan tangan ke dalam mulut.

“Kanak-kanak dalam kumpulan umur ini juga biasanya dihantar ke taska dan tadika semasa ibu bapa mereka bekerja. Ini meningkatkan risiko penularan.”

Dr. Goh

Kanak-kanak sangat mudah bergaul dan mudah alih. Selain itu, mereka biasanya tidak mengamalkan kebersihan tangan yang betul, kerap menyentuh muka dan mulut.

Berhati-hati dengan demam

Demam selalunya merupakan tanda pertama HFMD, diikuti dengan sakit tekak dan ruam. Tempoh biasa dari sentuhan awal hingga permulaan simptom, juga dikenali sebagai tempoh inkubasi adalah sekitar tiga hingga tujuh hari.

Satu atau dua hari selepas bermulanya demam, pesakit sering mula mengalami luka merah yang menyakitkan seperti ulser di rongga mulut, lidah, dan bibir. Ia biasanya diikuti dengan papula merah atau lepuh berisi cecair pada tapak tangan dan kaki. Juga, mungkin punggung dalam masa satu atau dua hari.

Dr Goh menjelaskan bahawa kebanyakan negara melaporkan satu puncak penyakit setiap tahun. Selalunya pada awal musim panas, tetapi zon iklim subtropika dan tropika lebih berkemungkinan mengalami dua puncak dalam setahun.

Banyak kajian menemui korelasi antara perubahan iklim dan kemuncak kes HFMD

Di Malaysia, kajian menunjukkan corak HFMD berkait rapat dengan tempoh tengkujuh dan lokasi geografi.

Berdasarkan kajian tempatan yang diterbitkan pada 2020, penyelidik mendapati HFMD memuncak semasa musim monsun barat daya (Mei hingga Ogos) di kebanyakan negeri.

Demam selalunya merupakan tanda pertama penyakit tangan, kaki, dan mulut.

Rawatan dan permulihan

Hampir semua pesakit HFMD pulih tanpa rawatan dalam tempoh tujuh hingga 10 hari.

Dr. Goh berkata pesakit biasanya diberi rawatan sokongan seperti penghidratan yang mencukupi, parasetamol untuk melegakan kesakitan, demam dan semburan hyaluronik oral untuk menggalakkan penyembuhan ulser yang lebih cepat.

Selagi kanak-kanak dapat mengekalkan penghidratan yang baik, kebanyakan mereka akan dapat mengelakkan kemasukan ke hospital.

Walau bagaimanapun, sebilangan kecil pesakit yang mengalami demam tinggi yang berterusan.

Dehidrasi akibat pengambilan cecair yang lemah akibat ulser mulut yang meluas, kesukaran bernafas atau sawan, perlu dimasukkan ke hospital.

Hampir semua pesakit HFMD pulih sepenuhnya tanpa kesan berpanjangan. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit yang mendapat HFMD akibat jangkitan enterovirus (EV71) mungkin mengalami komplikasi serius, seperti jangkitan otak (ensefalitis), jangkitan paru-paru (radang paru-paru dengan edema pulmonari), dan keradangan jantung (miokarditis).

Jumlah pesakit yang kecil ini mungkin tinggal di hospital lebih lama dan memerlukan terapi yang lebih intensif. Ada juga yang mungkin meninggal dunia akibat komplikasi yang teruk.

HFMD DAN COVID-19?

Memandangkan simptom tertentu yang serupa, bolehkah HFMD dikelirukan dengan Covid-19 pada kanak-kanak?

Dr. Goh menjelaskan bahawa dalam dua hari pertama, pesakit mungkin mengalami demam dan gejala saluran pernafasan atas yang ringan.

Walau bagaimanapun, HFMD boleh dikenal pasti dan didiagnosis dengan mudah dengan penampilan ruam pada tapak tangan dan kaki dan ulser mulut, yang tidak kelihatan dalam Covid-19.

Cara terbaik untuk membendung HFMD adalah melalui kesedaran awam yang meluas. Ibu bapa harus memahami cara penghantaran, persembahan, dan komplikasi penyakit.

“Jika kanak-kanak menunjukkan tanda jangkitan, elakkan daripada membawa mereka keluar atau menghantar mereka ke taska dan pusat jagaan kanak-kanak untuk mengelakkan penularan penyakit itu.”

Dr. Goh

Mereka harus mendapatkan rawatan atau nasihat perubatan dan meneruskan kuarantin di rumah jika simptomnya ringan.

Ibu bapa juga tidak boleh menghantar anak mereka ke sekolah jika mempunyai hubungan rapat dengan pesakit HFMD dan memaklumkan pihak sekolah dengan segera, jika anak mereka didiagnosis dengan HFMD.

Langkah-langkah pencegahan

  1. Menguatkuasakan kebersihan tangan yang ketat pada kanak-kanak, terutamanya jika menggunakan kemudahan biasa seperti taman permainan.
  2. Bersihkan meja atau kerusi awam dengan kain lap alkohol dan kerap membersihkan mainan serta perabot rumah.
  3. Ingatkan kanak-kanak untuk mengelak berkongsi barangan peribadi atau makanan dengan orang lain.
  4. Pihak berkuasa sekolah hendaklah sentiasa mengamalkan pembasmian kuman permukaan yang tercemar dan memantau tanda-tanda.
Menguatkuasakan kebersihan tangan yang ketat untuk mengelakkan jangkitan

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X