We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

‘Produk sampah’ makin berleluasa dalam talian

Kuala Lumpur: Lambakan ‘produk sampah’ termasuk rawatan komplementari yang ditawar kepada masyarakat terutama secara jualan dalam talian, boleh mendatangkan bahaya terhadap pengguna dalam jangka panjang.

Produk yang didakwa boleh merawat pelbagai penyakit dan ditampilkan dengan bukti keberkesanan, didapati semakin berleluasa berlegar dalam talian walaupun tidak mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan (KKM).

Presiden Persatuan Farmasi Malaysia (MPS), Amrahi Buang, berkata lebih membimbangkan, ramai dalam kalangan masyarakat terpengaruh dengan produk berkenaan termasuk ubat dan ubat komplementari, termasuk penghidap penyakit kronik.

Beliau menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas dalam isu berkenaan.

“Pengguna perlu menjauhi membeli produk sampah yang berleluasa di media sosial.

“Kerajaan perlu bertegas terhadap mereka yang menjual produk sampah ini, yang sangat memudaratkan pengguna dan pesakit,” katanya kepada BH, semalam.

Beliau mengulas laporan muka depan BH kelmarin, mengenai kira-kira 72 peratus pesakit buah pinggang di negara ini yang menjalani rawatan dialisis, dikesan lebih cenderung mengambil ubat tradisional dan ubat tambahan tanpa merujuk doktor yang merawat mereka.

Penemuan itu berdasarkan kajian Pakar Nefrologi dan Perubatan Dalaman, Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah bersama dua lagi doktor pakar ke atas 329 pesakit buah pinggang di Malaysia diterbitkan dalam jurnal antarabangsa, BMC Complementary Medicine and Therapies, tahun lalu.

Pakar Nefrologi dan Perubatan Dalaman, Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah. - Foto FB Dr Rafidah Abdullah
Pakar Nefrologi dan Perubatan Dalaman, Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah. – Foto FB Dr Rafidah Abdullah

Sebahagian daripada pesakit juga percaya kononnya ubat hospital boleh merosakkan organ dalaman, menyebabkan mereka bergantung kepada ubat tradisional dan suplemen sebagai penawar serta jalan keluar mengubati penyakit.

Amrahi berkata, semua ubat dan suplemen di negara ini perlu didaftarkan dengan KKM, ubat tradisional dan komplementari, justeru masyarakat perlu bertindak bijak dengan hanya mendapatkan ubat yang berdaftar.

Pada masa sama, beliau meminta ahli farmasi komuniti supaya mendidik masyarakat mengenai penyakit tidak berjangkit (NCD) dan penggunaan ubat-ubatan jangka panjang yang memberi kesan langsung kepada fungsi buah pinggang.

Sistem perkumuhan dalam tubuh badan membabitkan fungsi buah pinggang dan hati, justeru katanya, apa juga produk atau ubat yang masuk ke dalam tubuh akan berkaitan dengan organ berkenaan.

Dapatkan info terkini hanya diportal www.titiwangsatoday.com

By Atiqah Yunus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X