We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

PRU15 mungkin benteng terakhir PN, kata penganalisis

PETALING JAYA: Pilihan raya umum ke-15 (PRU15) mungkin benteng terakhir Perikatan Nasional (PN), penganalisis politik memberi amaran.

James Chin dari Institut Asia Universiti Tasmania berkata beliau percaya PRU15 “tidak, adalah peluang terakhir” untuk PN.

Walaupun semangat gabungan itu lemah ketika ini, beliau tidak menjangka ia akan mengelak daripada bertanding dalam PRU.

“Jika prestasi mereka teruk pada PRU15, gabungan itu akan musnah, tetapi sudah tentu, mereka akan bertahan sehingga PRU15.

“Dalam sistem Malaysia, semua naungan dan kontrak utama datang daripada Pejabat Perdana Menteri, jadi, jika anda bukan lagi perdana menteri, anda tidak mempunyai kawalan ke atas proses naungan.”

Beliau bersetuju dengan pandangan rakan sejawat Majlis Profesor Negara Jeniri Amir bahawa PN kehilangan pengaruh ketara apabila pengerusinya, Muhyiddin Yassin, tidak lagi menjadi perdana menteri.

Bagaimanapun, beliau berkata walaupun kebanyakan orang Melayu luar bandar masih menyokong Umno dan Barisan Nasional (BN), PN mungkin boleh maju jika puak dalam gabungan itu bekerjasama.

Chin berkata, seperti pada 2018, muslihatnya ialah mereka memerlukan majoriti. Masalahnya, pembangkang berpecah.

Tonton video di sini.

Profesor Madya di Universiti Malaysia Sabah Anantha Raman Govindasamy bersetuju bahawa Muhyiddin adalah individu terpenting dalam menyatukan puak dalam PN.

“Tanpa itu, saya tidak fikir ahli lain dalam gabungan itu, seperti PAS, Gerakan, atau parti dari Sabah dan Sarawak boleh mengambil langkah seterusnya.”

“Ada tanggungjawab bahawa PN adalah gabungan pelompat parti, maka timbul persoalan integriti dan kredibiliti.”

Anantha Raman Govindasamy

Katanya, tiada pemimpin lain yang sesuai menjalankan tugas menyatupadukan PN.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X