We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

BOD ditipu untuk mendapatkan kembali wang pelaburan 1MDB – saksi pendakwaan

money

PUTRAJAYA: Mahkamah Tinggi semalam berkata, lembaga pengarah (BOD) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tertipu apabila pengurusannya memberi gambaran bahawa wang pelaburan 1MDB akan masuk semula ke dalam dana syarikat pada 2014.

Bekas pengarah bukan eksekutif 1MDB Ismee Ismail berkata demikian ketika diminta peguam Muhammad Shafee Abdullah mengulas taklimat bekas ketua pegawai kewangan (CFO) 1MDB Azmi Tahir semasa mesyuarat lembaga pada 20 Oktober 2014.

Peguam Muhammad Shafee Abdullah

Shafee merujuk saksi pendakwaan ke-13 itu kepada taklimat khas oleh Azmi semasa mesyuarat lembaga di mana beliau memberitahu Lembaga bahawa sejumlah AS$870 juta telah ditebus setakat Oktober 2014 manakala AS$300 juta lagi akan ditebus dalam beberapa hari akan datang .

Ismee (58) berkata pada masa itu, BOD tidak tahu bahawa wang yang dikatakan Azmi masuk ke Brazen Sky Ltd adalah wang yang dipinjam oleh 1MDB daripada Deutsche Bank.

Mahkamah sebelum ini diberitahu bahawa Brazen Sky Ltd adalah syarikat perantara tujuan khas (SPV) yang ditubuhkan oleh ahli perniagaan dalam memburu Low Taek Jho atau Jho Low dan rakan sekutunya untuk menghantar pulang wang pelaburan oleh 1MDB.

Shafee: Anda lihat bagaimana Azmi berbohong kepada lembaga itu. Apa yang dia lakukan ialah semua wang yang dikatakan masuk ke Brazen Sky tetapi tidak menjelaskan wang itu dikembalikan kepada syarikat bernama Aabar Investments PJS Ltd. Para pengarah 1MDB tidak akan mengetahui aspek ini kerana anda perlu bergantung pada kejujuran pengurusan anda. Sekarang anda tahu kebenarannya, apa komen anda?

Ismee: Saya rasa benda yang sama saya cakap tadi. Bulan puasa ni tak elok bercakap. (tidak sesuai untuk diperkatakan di bulan puasa ini).

Shafee: Tan Sri, kita dalam proses perbicaraan. Anda masih perlu bercakap benar sepanjang bulan puasa.

Ismee: Saya berkata ini pada November tahun lalu dan saya akan mengatakan perkara yang sama. BOD telah keliru.

Mahkamah sebelum ini mendengar keterangan bahawa Aabar Investments PJS Ltd (Aabar BVI) tidak sama dengan Aabar Investment PJS, yang merupakan anak syarikat sebenar International PetroIeum Investment Company (IPIC).

Terdahulu, saksi itu bersetuju dengan cadangan Shafee bahawa untuk melaksanakan tawaran awam permulaan (IPO), pengurusan 1MDB telah mengesahkan lembaga pengarah untuk meminjam AS$250 juta dan AS$975 juta daripada Deutsche Bank Singapore, pada Mei dan Ogos 2014.

Mahkamah berkata bahawa AS$223.33 juta dan AS$457.98 juta pinjaman telah digunakan.

Terdahulu, bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) 1MDB Mohd Hazem Abd Rahman mengesahkan bahawa RM49 juta daripada pinjaman bank yang diambil oleh 1MDB dimasukkan ke dalam bank Najib di Islamic Bank.

Pada hari pertama perbicaraan pada Ogos 2019, Gopal Sri Ram yang mengetuai pasukan pendakwaan dalam satu kenyataan pembukaan berkata pihaknya akan menunjukkan bahawa sejumlah wang diperoleh daripada pinjaman AS$250 juta dan pinjaman AS$975 juta yang diambil oleh Anak syarikat 1MDB, 1MDB Energy Holdings Ltd dari Deutsche Bank Singapore didakwa telah dimasukkan ke dalam akaun bank Najib.

Najib (68) menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung hari ini.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X