We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Sambutan Meriah ‘Bossku’ Di Pulau Pinang

person

GEORGE TOWN: Selepas dilayan seperti selebriti pada kempen pilihan raya di Johor dan Melaka, bekas perdana menteri Najib Razak mendapat sambutan meriah di Pulau Pinang, di mana beliau telah diejek semasa kempen pilihan raya umum 2013.

Beliau membuka sidang kemuncak pelaburan pada hari Jumaat, bersalaman dengan ketua puak masyarakat Cina, dan mengadakan lawatan bersiar-siar di jeti, medan selera, dan pasar malam.

Najib menerima layanan karpet merah dan dikerumuni oleh orang ramai di kebanyakan acara. Bagaimanapun, di Bukit Mertajam, terdapat sekumpulan ahli Pemuda DAP melakukan protes ringkas yang dipecahkan oleh pihak polis.

Sekurang-kurangnya 300 orang menghadiri jamuan tengah hari Najib di medan selera Insadunia di Bukit Mertajam semalam. (Kredit gambar: FreeMalaysiaToday)

Dalam ucapannya pada sidang kemuncak pelaburan itu, Najib berkata masyarakat Cina dahagakan perubahan, selepas pengurusan lemah oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang memerintah sejak 2008.

“Jika rakyat Malaysia memulihkan kerajaan Barisan Nasional (BN) berbilang kaum yang kuat dengan majoriti kukuh, dengan rekod prestasi kami yang terbukti, saya boleh menjamin bahawa pasaran saham akan berkembang pesat sekali lagi, dan masa yang baik akan kembali.”

Selepas itu, beliau bertemu ketua puak di Majlis Puak Cina Pulau Pinang, sebuah kumpulan Cina tempatan berpengaruh yang sering dianggap sebagai penggerak sokongan politik Cina di negeri tersebut.

Ketika menyambutnya, beliau diberi layanan karpet merah dengan upacara tarian singa. Ketua puak Zhang Chang Wei Lu menggelarnya sebagai perdana menteri yang paling mesra kepada orang Cina sejak merdeka.

Protes Tidak Menghalang Sambutan Ini

Najib menuju ke medan selera Insadunia di Bukit Mertajam. Sebelum ketibaan beliau, anggota Pemuda DAP mempamerkan kain rentang yang bertulis “Bossku Kemaluan Negara”.

Mereka berkata seorang ahli parlimen tidak sepatutnya melangkau Parlimen dan mendakwa Najib tidak dialu-alukan kerana disabitkan kesalahannya atas tuduhan rasuah.

Seorang penganjur jamuan tengah hari menjerit meminta mereka pergi, pada satu ketika menolak seorang lelaki DAP. Polis mengarahkan kedua-dua lelaki itu berhenti bertengkar dan bersurai.

Protes itu tidak mematahkan semangat mereka yang menunggu Najib kerana beliau tiba beberapa minit kemudian dengan rombongan 11 kereta, berpakaian baju Melayu berwarna merah jambu.

Menjadi Kesukaan Orang Cina

Tarian singa dan rombongan mula beraksi di khalayak orang ramai yang menjerit “Bossku!“.

Najib kemudiannya menuju ke Weld Quay di George Town untuk melawat Jeti Chew, dan disambut oleh jawatankuasa jeti yang menjemputnya ke sana. Beliau memberitahu orang ramai bahawa dia kagum dengan jumlah yang keluar mengundi, memandangkan ia adalah hari bekerja.

Seterusnya, beliau melawat Pasar Malam yang popular di Jalan Van Praagh di mana dia menerima sambutan meriah daripada pembeli di sana.

Beliau kemudiannya disertai oleh beberapa ahli UMNO, MCA, dan MIC di Taman Kheng Tian.

Penyokong Najib Razak di Jeti Chew di Weld Quay memakai baju-T “Bossku”. (Kredit gambar: FeeMalaysiaToday)

Seorang pemilik kedai kopi berhampiran memutuskan untuk memberikan minuman percuma kepada penyokong “Bossku“. Pemilik tersebut berkata dia berbuat demikian kerana keadaannya sangat baik semasa Najib menjadi perdana menteri Malaysia.

Pada pagi ini, Najib bertemu pemimpin UMNO Pulau Pinang, di mana beliau mengadakan perbincangan beberapa jam dengan pembesar parti. Beliau memaklumkan kepada wartawan suasana kaum Cina telah berubah dan kelihatan memihak kepada parti BN.

Ikuti perkembangan terkini, isu-isu hangat di Titiwangsa dan serata negara dengan melayari portal www.titiwangsatoday.com

By Farah Azila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

ms Malay
X