We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Home

Tips supaya bayi baru lahir boleh tidur sendiri

Tips supaya bayi baru lahir boleh tidur sendiri

Aktiviti harian akan menjadi sibuk selepas kelahiran bayi. Penjagaan bayi yang baru lahir mungkin dilihat terhad kepada penyusuan, mandi, menukar lampin dan memujuk – namun begitu, terdapat penjagaan lain yang diperlukan oleh bayi selain daripada penjagaan asas ini. Penjagaan kesihatan bayi yang lain termasuklah penjagaan kulit bayi, memahami tangisan bayi dan membantu dalam perkembangan bayi. Oleh yang demikian, seorang pengguna TikTok telah berkongsi cara menjaga bayi yang baru lahir tanpa ibunya berada setiap masa pada bayi supaya ibu-ibu ada masa untuk mereka sendiri walaupun sekejap. Baca juga:Punca Bayi Alami Sindrom Flat Head & Ini 6 Bantal Yang Sesuai Untuk Mereka…
Read More
Hanya guna Kurma Tin Adabi je!!!

Hanya guna Kurma Tin Adabi je!!!

Sudah pasti masih ramai dalam kalangan kita yang masih menerima kunjungan tetamu di rumah bukan? Dah bosan asyik sajikan ketupat, lemang dan rendang sahaja, apa kata anda sajikan pula menu nasi daging untuk mereka yang datang. Susah nak masak? RESEPI NASI DAGING ADABI VIRAL -Tumis tomato yang didadu -Tumis la sekali tiga sekawan -Bawang besar,cabai hijau -Tumis dengan planta,wangi -Pastu tuang la kurma Daging Adabi ni 1.Lepas tu ampa tuang la kuah ni dalam beras, kami tambah garam dengan kiub ayam dan daging rebus dalam ni..dan masaklah macam biasa. 2.Ni kami masak dua pot beras basmati bersamaan 3 pot air…
Read More
Sambal goreng pengantin hanya dijumpai di sekitar johor

Sambal goreng pengantin hanya dijumpai di sekitar johor

Dengar cerita, menu ini agak sukar ditemui lagi. Namun, masih ada yang meneruskan legasi sambal goreng pengantin ini. Terdapat di sesetengah tempat yang masih menyediakannya. Sambal goreng pengantin ini biasanya disajikan semasa majlis – majlis perkahwinan serta keraian di sekitar Johor dan Singapura. Tambahan pula, bahan-bahan yang diperlukan untuk sambal goreng pengantin ini agak banyak dan pelbagai. Malah tempoh memasak agak lama maka menjadikannya hidangan atau menu yang jarang disajikan lagi. Apa yang anda tunggu lagi, jom cuba masakan ini dengan ikuti resepi yang akan dikongsi oleh admin. Bahan-bahan : Udg 1/2 kg( buang kulit )Limpa 1/2 kgParu 1/2 kgHati…
Read More
Semperit guna 3 bahan je

Semperit guna 3 bahan je

Teringin nak buat sendiri biskut raya untuk Hari Raya nanti kan? Tapi bila google resipi, agak renyah untuk dicuba. Jangan risau, apa kata jom cuba resipi semperit ini. Resipi yang terpaling mudah untuk dicuba, lagi-lagi buat anda yang baru berjinak-jinak dalam bidang masakan. Sekali cuba buat, dijamin pasti akan menjadi. Jom lihat cara-caranya yang telah dikongsikan oleh Maa Shey Taa di bawah. Bahan-bahan: 1 pek tepung jagung 500gram1 pek butterSusu pekat ½ tinCeri / coklat chip sebagai hiasan Cara-cara: Mula-mula, satukan tepung jagung dan butter. Gaul menggunakan tangan sehingga sebati.Kemudian, masukkan susu pekat. Gaul lagi sampai tak melekat pada tangan.Masukan adunan ke dalam acuan…
Read More
Alunan bagi yang celik hati

Alunan bagi yang celik hati

Al-Quran adalah wahyu Allah SWT untuk dibaca, difahami dan dikaji oleh sesiapa sahaja tanpa mengira agama dan pegangan idealogi. Bagi yang tidak berkemampuan, sekadar membaca terjemahan sahaja dan tidak dapat menikmati roh dan mukjzat al-Quran sepenuhnya sebagai kalam Allah.  Sekarang ini pelbagai rancangan terutama  dalam rancangan TV dan radio menyusun program tadabur al-Quran sebagai langkah bijak dan proaktif mengajak masyarakat untuk menghayati isi wahyu Allah. Siaran rasmi kerajaan RTM TV1 dan TV Hijrah seringkali menyediakan penterjemah bahasa isyarat  bagi memastikan golongan OKU pendengaran dapat mengikuti  rancangan arus perdana yang disediakan.  Di Malaysia bermacam kemudahan disediakan kepada mereka seperti  pendidikan melalui…
Read More
Mat Sentol masih boleh berpuasa

Mat Sentol masih boleh berpuasa

JOHOR BAHRU: Pelakon dan pelawak veteran, Mat Sentol atau nama sebenar, Abd Rashid Yahaya, 89, bersyukur kesihatannya masih baik dan mampu berjalan biarpun menggunakan tongkat termasuk ketika berkunjung ke bazar Ramadan. "Masih belum cukup tua, ramai lagi yang tua dan gagah berpuasa. "Alhamdulillah, saya masih mampu berpuasa," katanya selepas menerima kunjungan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa di kediamannya di Larkin, Johor Bahru, semalam. Masih keletah dengan lawak jenaka bersahaja, beliau pernah membintangi beberapa filem antaranya Mat Tiga Suku, Mat Bond, Mat Toyol, Mat Karong Guni dan Mat Magic. Mengisi masa lapang dengan menulis skrip menggunakan tulisan jawi.…
Read More
Nak tempah baju murah?

Nak tempah baju murah?

Sebelum kedatangan bulan Ramadan yang mulia ini, umat Islam sudah mula menempah busana untuk Hari Raya Aidilfitir nanti. Sudah dua tahun beraya di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) jadi pastinya perayaan kalu ini diraikan dengan lebih meriah. Macam biasa, sebahagian daripada kita gemar membeli pada saat akhir. Menurut satu perkongsian di media sosial, tempahan baju raya dibuka seawal November tahun lalu dan difahamkan tiada lagi butik atau tukang jahit mahu menerima tempahan. Seseorang membuat hantaran bersama mesej yang mengatakan seorang wanita mencari tukang jahit dengan harga mampu milik di sekitar Putrajaya, bangi dan Sepaang berikutan tidak dapat melakukannya selepas dijangkiti…
Read More
Lelaki anti buat kerja rumah , patah kaki selepas menolong tunangnya mengemas

Lelaki anti buat kerja rumah , patah kaki selepas menolong tunangnya mengemas

Kalau bab kemas rumah ni kebanyakkan dari kita banyak mengelak dan memberi banyak alasan untuk buat kerja rumah. Cleaning Cerita ini mengisahkan lelaki di Wales ini tergolong dalam golongan yang memberi bermacam alasan untuk elak dari mengemas rumah. Menurut dari tunangnya berkata lelaki ini memang anti untuk buat kerja rumah dan sedaya - upaya untuk mengelak. Setelah tunangnya berjaya memujuknya, tak berapa lama lepas itu lelaki ini terjatuh tangga semasa sedang menggunakan vakum sehingga mengakibatkan dua tulang kakinya patah. Menurut portal Mirror mengatakan, Nathan Marsh, 26, bakal mendirikan rumah tangga bersama Bethan Lewis Watling, 24 iaitu tunangnya. Dalam pada itu,…
Read More
Lelaki Handsome disebut, tak pandang suami sendiri pon..

Lelaki Handsome disebut, tak pandang suami sendiri pon..

Amboi cik kak suami sendiri cakap ada lelaki handsome melilau cari yerr.. Baru-baru ini viral di Tiktok dengan memaparkan kebahagiaan suami isteri. Ada yang buat tiktok tak bagi suami memancing dan berkongsi petua rahsia untuk kekal bersama walaupun sibuk dengan kerjaya masing-masing. Menerusi video Tiktok yang telah viral malam semalam daripada akmalhizzat yang berkata "Ada lelaki handsome sayang.." kepada isterinya itu. Video ini membuatkan ia lebih menarik disebabkan respon isterinya itu yang mencari-cari dimana lelaki kacak yang dikatakan oleh suaminya itu tanpa memandang semuanya. Lebih kelakar dengan riak wajah akmalhizzat itu seakan redha dengan reaksi isterinya itu. https://www.tiktok.com/@akmalhizzat/video/7023718180468034842?_d=secCgwIARCbDRjEFSADKAESPgo8wHizTu0jKvEqeLRiHbKZ%2BrWQ%2BB%2F8GCZZ9fV2IJD8Q2L30%2BJLE1GtapwnqJ3iiftDgo55I5YJn9GuvPOsGgA%3D&language=en&mid=7023718171890748187&preview_pb=0&region=MY&sec_user_id=MS4wLjABAAAAvKOb5ibN8kYtgyx9fduRo7Y_i4_dCmlnHfZTjvIGnQFaN842wQmmbh-ZL9Tk8o6K&share_app_id=1180&share_item_id=7023718180468034842&share_link_id=76ea4720-1170-4f6e-bd10-152593932fe3&source=h5_t&timestamp=1635347897&u_code=dbg21889l56h53&user_id=6808863839423464449&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&utm_source=copy&_r=1&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1 Video ini…
Read More
CUCI BILIK AIR DENGAN LEBIH EFISISEN, PANTAS, DAN MUDAH

CUCI BILIK AIR DENGAN LEBIH EFISISEN, PANTAS, DAN MUDAH

Anda ada masalah ketika mencuci bilik air lebih-lebih lagi mencuci tandas? Atau anda mempunyai masalah kulit seperti excema dan kulit sensitif yang tidak boleh terdedah kepada air dan bahan-bahan cucian terlalu lama? Masalah anda dapat diselesaikan dengan alat mesin mencuci tandas daripada Shopee ini. https://www.tiktok.com/@misszafirahh/video/6996957166892551451?_d=secCgYIASAHKAESMgowCGDDtTVmqj7bdczzdPZYJuMAEmDG7MNrHhMKk%2BBVJNjYXGYCCHYdsW%2Bcm2FkMh1xGgA%3D&checksum=e7bdb18cac2f3d4c9234ee257424174ce6280c1cd2baffd08fd57dc11ba6e6f7&language=en&mid=6981869640796342274&preview_pb=0&region=MY&sec_user_id=MS4wLjABAAAA6SR-RPycELWCCx5KiRkfXOK-p6C_hy1c6pZm6hCr0qW-1EOTm_YytQZFS2hx7g6a&share_app_id=1180&share_item_id=6996957166892551451&share_link_id=717a1cf4-3112-4a60-a3b2-58bbd25a6f95&source=h5_t&timestamp=1629141648&u_code=d31ldkae3b5j87&user_id=6620064362311057410&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&utm_source=copy&_r=1&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1 Sumber: TikTok @misszafirahh Bukan sahaja boleh menyental lantai dan mangkuk tandas malah alat ini juga boleh menyental dinding tandas dengan bersih tanpa memerlukan tenaga yang kuat. Alat ini sesuai digunakan oleh semua golongan usia dalam rumah terutamanya anak-anak yang baru sahaja ingin belajar membersihkan tandas. Tambahan lagi, alat ini mempunyai 4 kepala berus berbeza yang…
Read More
ms Malay
X