We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Teknologi

8 iPhone ‘hacks’ yang mesti anda tak tahu

8 iPhone ‘hacks’ yang mesti anda tak tahu

Daripada mengecas bateri dengan lebih pantas kepada mengambil foto bebas tangan (hands-free photo), rahsia iPhone hacks ini akan menjadi helah baharu anda. Anda boleh mengelak daripada mengklik balik dan kembali apabila jauh ke dalam aplikasi dengan menekan lama butang belakang. https://twitter.com/i/status/1525462660623388673 2. Anda boleh berinteraksi dengan volume dialog yang muncul apabila anda menukar volume. 3. Anda boleh memunculkan bar alat buat undo/redo/copy/paste dengan mengetik sekali dengan tiga jari. https://twitter.com/i/status/1525462763895631872 4. Anda boleh menggerakkan kursor edit anda dengan menahan ruang dan menyeret kursor ke sekeliling. 5. Anda boleh menetapkan kira detik dengan cepat dengan menekan lama pada ikon pemasa di pusat…
Read More
Adalah tidak wajar untuk menangguhkan pembangunan 5G selepas “3 tahun tunggu”

Adalah tidak wajar untuk menangguhkan pembangunan 5G selepas “3 tahun tunggu”

Menurut ADUN Semambu Lee Chean Chung, pembangunan infrastruktur 5G tidak harus ditangguhkan walaupun terdapat banyak pengaruh politik. Ketika membincangkan pembangunan (pelancaran) 5G yang ditangguhkan oleh kerajaan, beliau mendakwa kepimpinan yang kurang dan negara sedang menuju ke jalan yang salah. “Mana 5G kepada rakyat selepas tiga tahun menunggu? Sehingga hari ini, masih tidak ternampak sebarang kemajuan dalam penawaran perkhidmatan 5G kepada rakyat,” kata ADUN PKR itu dalam kenyataan. Selain itu, katanya, kerajaan perlu menjelaskan beberapa keraguan tentang status perdagangan data daripada perbadanan milik kerajaan (DNB) kepada pengendali telekomunikasi. “Pada 29 Mac 2022, diumumkan bahawa 70% saham DNB akan dijual kepada empat…
Read More
Aplikasi Quran Pertama Guna A.I, Ini Fungsi Menarik Korang Kena Tahu!

Aplikasi Quran Pertama Guna A.I, Ini Fungsi Menarik Korang Kena Tahu!

Sekarang ni memang mudah nak baca Al-Quran, banyak aplikasi yang disediakan bagi membolehkan kita beribadah dengan mudah dekat mana-mana pun. Tapi apa yang lebih menarik, baru-baru ini seorang pengguna Twitter ada kongsikan satu aplikasi Quran pertama yang menggunakan Artificial Intelligence (A.I). https://twitter.com/ArhamMerican93/status/1518119442164580352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1518119442164580352%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flobakmerah.com%2Fsiap-tegur-bacaan-salah-aplikasi-quran-pertama-guna-ai-ini-fungsi-menarik-korang-kena-tahu%2F Apa yang menariknya mengenai aplikasi ni kalau nak dibandingkan dengan aplikasi yang lain? Jom baca dekat bawah ni! 1. Boleh tegur bacaan Dengan menggunakan mikrofon ketika membaca, aplikasi Tarteel ni boleh detect kalau korang ada buat kesalahan membaca atau tajwid tau! Bila korang baca, korang boleh pilih cara teguran macam mana yang korang nak, sama ada melalui gegaran…
Read More
Vivo X80 & X80 Pro: Maklumat jualan di Malaysia

Vivo X80 & X80 Pro: Maklumat jualan di Malaysia

Vivo Malaysia telah mengumumkan pelancaran dua model baharu telefon utama dalam siri X80 mereka. Vivo X80 dan Vivo X80 Pro dikuasakan oleh cip perdana daripada Mediatek dan Qualcomm. Lebih menarik, Vivo X80 boleh dikatakan telefon pertama di Malaysia yang dikuasakan oleh Dimensity 9000. Harga jualan Vivo X80 & X80 Pro di Malaysia Berikut adalah harga jualan siri Vivo X80 di Malaysia: Vivo X80 5G RAM 12GB + storan 256GB - RM3,499Vivo X80 Pro 5G RAM 12GB + storan 256GB - RM4,999 Anda boleh mendapatkan X80 dalam warna Urban Blue atau Cosmic Black manakala X80 Pro ditawarkan dalam Cosmic Black sahaja.…
Read More
Google, Media Prima jalin kerjasama dalam teknologi digital

Google, Media Prima jalin kerjasama dalam teknologi digital

KUALA LUMPUR: Google Cloud menjalinkan kerjasama dengan Kumpulan Media Prima Berhad (MPB) dalam bidang teknologi dan digital seiring perkembangan pesat dunia yang kini dipacu oleh pendigitalan dalam pelbagai aspek. Pengarah Serantau Asia Timur Google Cloud, Sherie Ng, berkata Media Prima adalah sebuah syarikat konglomerat media terkemuka di negara ini yang sedang berkembang maju dan membawa perubahan dalam pasaran. "Pandemik COVID-19 sememangnya memberi kesan kepada kehidupan orang ramai dengan mereka mencari hiburan menggunakan media digital. "Kami selaku syarikat media sangat teruja untuk berkongsi teknologi dan pengetahuan kami untuk memperkaya dan memberikan pengalaman menerusi kerjasama ini. "Selain itu, kami juga melihat banyak…
Read More
‘go’ by City Energy memperluaskan keupayaan pengecasan EV di Malaysia

‘go’ by City Energy memperluaskan keupayaan pengecasan EV di Malaysia

CITY ENERGY pembekal utama gas paip ke kawasan bandar Singapura, baru-baru ini mengumumkan pelancaran rasmi 'go' oleh City Energy (go). ‘go’ ialah perkhidmatan pengecasan kenderaan elektrik (EV) di bawah anak syarikat baharunya, City Energy Pte. Ltd. ‘go’ akan menjadi syarikat pertama yang menawarkan perkhidmatan pengecasan EV yang lancar di seluruh Singapura dan Malaysia menggunakan hanya satu perisian (aplikasi). City Energy mula mengumumkan rancangan untuk menawarkan perkhidmatan pengecasan EV dengan pertukaran nama daripada nama asalnya, City Gas pada 1 Disember 2021. Kerjasama dengan EV Connection Di bawah jenama 'go' baharu, penyedia perkhidmatan EV akan membiayai, mengendalikan dan menyelenggara rangkaian stesen pengecas…
Read More
Malaysia jadi lokasi ujian skuter elektrik Yamaha

Malaysia jadi lokasi ujian skuter elektrik Yamaha

KUALA LUMPUR: Malaysia menjejaki Thailand, Taiwan dan Indonesia di pasaran Asia untuk menjadi lokasi ujian persekitaran bagi skuter elektrik Yamaha E01. Perancang Proof of Concept (PoC) Yahama Jepun, Yasushi Nomura, berkata Malaysia telah dikategorikan lokasi ujian bersama negara Eropah selepas negara memiliki persekitaran tropika, manakala Eropah pula mewakili iklim sederhana. "Sebagai PoC, E01 akan menangani beberapa isu seperti jarak perjalanan, kaedah pengecasan dan masa pengecasan. Semua ini dikatakan sebagai cabaran yang dihadapi oleh penggunaan meluas kenderaan elektrik (EV)," katanya pada sesi taklimat maya, semalam. Selain Eropah, Jepun pastinya menjadi destinasi utama ujian persekitaran E01. Skuter elektrik Yamaha E01 seperti yang…
Read More
Keluaran Terbaru HONOR

Keluaran Terbaru HONOR

Sejak akhir-akhir ini, HONOR menjadi topik hangat di akhbar arus perdana. Selepas pelancaran HONOR X9 5G dan X8, ramai di Malaysia merebut dan memenuhi pembelian mereka melalui telefon pintar terbaru HONOR. Kini HONOR melangkah ke hadapan semula dengan mengeluarkan dua model baharu, HONOR X9 dan HONOR X7. Peminat digesa mendapatkannya dengan jaminan tambahan 1 tahun bernilai sehingga RM109. Selain itu, HONOR X7 juga boleh didapati dengan hanya RM1 dengan pelan Pascabayar Maxis 98. Apakah kelebihan telefon pintar dan komputer riba ini? Mari kita lihat ciri-ciri peranti ini. HONOR X9 Quad Camera yang tidak ditandingi untuk Fotografi dan Video menampilkan kualiti…
Read More
Produk kewangan baharu Touch ‘n Go “Gopinjam” mengenakan Kadar faedah yang agak tinggi mendapat perhatian Netizan

Produk kewangan baharu Touch ‘n Go “Gopinjam” mengenakan Kadar faedah yang agak tinggi mendapat perhatian Netizan

Pada 1 April 2022, telah didedahkan bahawa Touch 'n Go eWallet telah melancarkan produk kewangan baharu yang dipanggil GOpinjam, iaitu program pinjaman peribadi digital. Pengguna yang layak boleh memohon pinjaman peribadi sehingga RM10,000 dengan ansuran fleksibel antara satu minggu hingga dua belas bulan di bawah skim pinjaman peribadi digital. Yang menghairankan, kadar faedah ditetapkan antara 8% dan 36% setiap tahun, bergantung pada tempoh pinjaman. Ramai orang terkejut dengan kadar pinjaman yang agak tinggi. Melangkah ke bahagian komen perkongsian halaman "The Vocket", netizen menyatakan bahawa ini adalah 'perangkap' untuk orang ramai kerana ia boleh memufliskan mereka jika mereka tidak mampu membayar…
Read More
Ekonomi Gig Malaysia boleh mendapat manfaat daripada NFT Gaming.

Ekonomi Gig Malaysia boleh mendapat manfaat daripada NFT Gaming.

Syarikat teknologi besar seperti Grab, Foodpanda, dan Shopee kini menguasai ekonomi gig di Malaysia. Kebanyakannya bermula dari kecil, tetapi apabila aplikasi firma unik mereka mendapat tarikan, perkhidmatan yang mereka sediakan menjadi semakin popular. Kebanyakan rakyat Malaysia apabila  mendengar istilah "ekonomi gig," mereka secara spontan memikirkan pemandu e-hailing dan penghantar makanan yang mana masing-masing bertanggungjawab menghantar penumpang, barangan, makanan dan minuman. Datuk Clifford Hii Bagaimanapun, keadaan pada masa depan mungkin berbeza seperti yang dikongsi oleh Datuk Clifford Hii, pengasas Metabond Group Sdn Bhd, sebuah syarikat teknologi tempatan. Menurut beliau, ekonomi gig merangkumi pelbagai jenis pekerjaan. Kesemuanya bersifat sementara atau untuk jangka…
Read More
ms Malay
X