We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Gaya Hidup

Jaga kebersihan untuk melindungi kanak-kanak

Jaga kebersihan untuk melindungi kanak-kanak

Kebanyakan ibu bapa kanak-kanak prasekolah atau taska sudah terbiasa dengan penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD). Ia adalah jangkitan virus berjangkit yang lazim kerana kanak-kanak cenderung untuk bersentuhan rapat antara satu sama lain dan berkongsi perkara seperti mainan. Kebelakangan ini, terdapat peningkatan yang membimbangkan dalam kes HFMD. Sehingga 13 Mei tahun ini, terdapat 28,957 kes dilaporkan di Malaysia, berbanding hanya 4,239 kes tahun lepas. Majoriti kes melibatkan kanak-kanak di tadika dan taska Pakar kanak-kanak Hospital Pantai Ampang Dr. Goh Chun Hwee, berkata HFMD secara amnya adalah penyakit virus yang ringan tetapi berjangkit, disebabkan oleh coxsackievirus A16 dan enterovirus 71. Ia…
Read More
Tenun Pahang Diraja dipamer kepada dunia

Tenun Pahang Diraja dipamer kepada dunia

LONDON: Buat julung kalinya, keindahan Tenun Pahang Diraja dipamerkan kepada dunia di Minggu Kraf London (LCW) yang bermula hari ini hingga 15 Mei. Malaysia adalah satu daripada dua negara terpilih untuk menjayakan Pavilion Negara, yang ditampilkan bagi mengukuhkan festival itu sebagai platform berkongsi perspektif global. Ia turut menyerlahkan perhatian terhadap London sebagai hab antarabangsa untuk mempertemukan pembuat dan kreativiti cemerlang dari seluruh dunia. Diterajui Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, pameran itu mengetengahkan program tenunan dari penjara yang menampilkan tenunan tradisional lengkap dengan penenun bertugas, fabrik arkib dari Muzium Pahang dan pilihan pakaian Tunku Azizah sendiri, serta…
Read More
Taman tema jadi litar lumba! Rasai pengalaman menakjubkan di Legoland Malaysia Resort

Taman tema jadi litar lumba! Rasai pengalaman menakjubkan di Legoland Malaysia Resort

BUAT pertama kali dalam sejarah, Legoland Malaysia Resort mengubah taman temanya menjadi sebuah litar lumba bagi memberi laluan kepada Festival Build The Thrills. Festival ini pastinya membuatkan peminat dan pencinta perlumbaan kenderaan berkuasa tinggi teruja tanpa mengira dewasa mahupun kanak-kanak. Ini termasuk keterujaan pengunjung untuk bergambar bersama model Lego Ferrari 512 M berskala ikonik yang pastinya membuatkan sesiapa sahaja terpukau! Dengan berat 280 kilogram, 2700 x 700 x 1200 x 700 mm, versi 3D bersaiz sebenar, ia mengambil masa selama 164 jam untuk kerja-kerja reka bentuk dan pembangungan selain 480 jam lagi untuk membinanya menggunakan 78,496 bata Lego. Pengunjung juga boleh…
Read More
Bantu Penggiat Industri Anjur Program Berimpak Tinggi

Bantu Penggiat Industri Anjur Program Berimpak Tinggi

Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) memperkenalkan inisiatif terbaru mereka sebagai usaha membantu pemain industri iaitu Geran Padanan Pelancongan, Seni dan Budaya (GPPSB). Geran pertama ialah Geran Padanan Sektor Pelancongan (GSSP), manakala geran kedua Geran Padanan Sektor Kebudayaan (GPSK), dan kedua-duanya berjumlah RM50 juta. Tujuan pemberian ini diperkenalkan sebagai usaha untuk merangsang aktiviti seni dan budaya yang jumud serta mempromosikan semula Malaysia sebagai destinasi pelancongan terkemuka di rantau Asia. GSSP memberi tumpuan kepada program domestik dan antarabangsa Sempena pembukaan semula pintu sempadan negara, GSSP akan memberi tumpuan kepada program domestik dan antarabangsa. Penganjur boleh memohon lebih daripada satu program penganjuran…
Read More
Raya, Raya Juga… Tapi Covid-19 Jangan Lupa! 5 Tips Yang Boleh Diikuti Sempena Aidifitri 2022!

Raya, Raya Juga… Tapi Covid-19 Jangan Lupa! 5 Tips Yang Boleh Diikuti Sempena Aidifitri 2022!

Macam tak percaya je kan puasa kalini cepat je berlalu… Tahu-tahu dah nak raya dah! Tambah pula, tahun ni ramai dah boleh balik kampung, memang semua teruja betul plan nak beraya belah mana kali ni. Sesungguhnya bila dah 2 tahun tak sambut raya ni, pastinya kita semua sudah tidak sabar menanti raya tahun ini untuk berkumpul dengan sanak saudara secara all out kan? Tapi bila bercakap tentang raya dalam era Fasa Peralihan Endemik ini, ia bukan bermaksud Covid-19 tu dah hilang terus tau? Covid-19 tu masih ada dan kita sebagai individu yang bertanggungjawab mestilah mengambil langkah berjaga-jaga dalam menyambut raya…
Read More
Kadar kanser payudara semakin meningkat bagi golongan muda

Kadar kanser payudara semakin meningkat bagi golongan muda

STATISTIK Kementerian Kesihatan (KKM) pada Februari lalu mendedahkan seorang daripada sembilan wanita di negara ini berkemungkinan menghidap penyakit kanser.  Daripada kalangan wanita itu 33.9 peratus mengidap kanser payudara, kanser kolorektal (10.7 peratus) dan kanser serviks (6.2 peratus). Pakar Perunding Onkologi Klinikal Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway, Dr Aqilah Othman, berkata keadaan itu semakin membimbangkan berikutan trend penghidap kanser payudara sudah berubah apabila lebih ramai wanita bawah 40 tahun didiagnosis menghidap kanser. "Pada masa sekarang, ramai wanita bawah usia 40 tahun didapati menghidap kanser payudara dan angka itu kian meningkat tanpa kita tahu penyebabnya. Begitu juga dengan pesakit wanita yang menghidap…
Read More
420 usahawan gegar MITEC disambut baik

420 usahawan gegar MITEC disambut baik

Kuala Lumpur: Berjaya anjur jualan selama 66 jam tanpa henti membabitkan penyertaan 420 usahawan pada Festival Absolut Bazaar x Gaya Raya 2022 di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC) di sini. Itu antara kejayaan My Events International yang mengadakan acara besar itu bermula 22 April lalu dengan kerjasama Absolut Event & Management. Ketua Pegawai Eksekutif My Events, Hema Kandy berkata, gabungan semangat kerjasama, kemahiran, pengalaman dan bidang masing-masing menjadi faktor utama majlis itu berjalan lancar serta mendapat sambutan menggalakkan daripada pengunjung. Majlis pelancaran Festival Absolut Bazaar x Gaya Raya 2022 disempurnakan oleh Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP), Tan…
Read More
Bersenam ketika puasa

Bersenam ketika puasa

Sepanjang Ramadan, selain memperbanyakkan amal ibadah, ia juga mampu memberi kesan positif kepada tubuh badan. Perkara ini telah didedahkan oleh pelbagai pakar kesihatan. Dalam melaksanakan ibadah ini, sesungguhnya rasa letih kadangkala menjadi cabaran bagi seseorang untuk melakukan aktiviti senaman. Saintis kecergasan, Riquan Aqif Ropli berkata, pelbagai aktiviti kecergasan sesuai dilakukan ketika berpuasa namun ia perlu dilakukan dalam tempoh yang sesuai contohnya 30 hingga 45 minit sebelum berbuka puasa. “Selain itu, selepas berbuka puasa juga boleh melakukan aktiviti kecergasan. Perlu diingat, ia boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua jam selepas berbuka terutama bagi mereka yang menikmati pelbagai juadah dalam kuantiti yang banyak.“Ini penting…
Read More
Memasak Hidangan Tradisional Palestin

Memasak Hidangan Tradisional Palestin

Sempena menyambut bulan suci Ramadan tahun ini, UNHCR (Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian) telah mengeluarkan video masakan bersama yang menampilkan cef selebriti dan penyokong UNHCR iaitu Anis Nabilah dan Dalya, seorang pelarian Palestin dan tukang masak rumah. Dalam video tersebut, Dalya membawa Anis Nabilah mempelajari langkah-langkah membuat ‘Maqlooba’, yang bermaksud “terbalik” dalam bahasa Arab. Ia adalah hidangan tradisional Palestin yang mengandungi nasi pedas, sayur-sayuran, dan daging rebus. Ia disalut dan dimasak, kemudian dimasukkan ke dalam hidangan untuk membentuk bentuk yang mengagumkan. Ketika dua chef berpengalaman memasak bersama di studio dapur, Dalya berkongsi hidangan yang menjadi kenangan ketika berada…
Read More
Netizen perlekeh tauke baju Melayu viral, dituduh naik guna harta keluarga…

Netizen perlekeh tauke baju Melayu viral, dituduh naik guna harta keluarga…

Pengasas jenama baju Melayu Bulan Bintang, Azzim Zahid Azmi dikatakan anak kepada individu bergelar Datuk dan Datin. Malah warganet telah mengetahui empayar perniagaan itu dibina ketika berusia 19 tahun lagi. Ekoran itu, pelbagai spekulasi dibuat netizen sejak beberapa hari lalu mengenai kejayaan jenama adalah atas bantuan keluarga yang kaya raya. Tidak senang dengan tuduhan itu, ibu Azzim iaitu Datin Siti Zabidah tampil menulis komen di Facebook. Keberadaan ibunya dalam ruangan komen membuatkan anak-anaknya berasa sedih serta tampil mencerutakan sejarah bermulanya Bulan Bintang. Menerusi facebook Nur'ain Zalia Azmi, merupakan anak keempat dan kakak kepada pengasas tersebut memberitahu kisah mengenai adik bongsunya.…
Read More
ms Malay
X