We use cookies to ensure that we give you the best experience on our portal. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Fadzly Hanaffi

37 Posts
Golf GTI: The Modern Classic

Golf GTI: The Modern Classic

Cliche as this may sound, the 1974 classic has all the bells and whistles to WOW the 2022 crowd. The Volkswagen Golf hatchback and its sportier other half need no introduction. Since its roll-out way back in 1974, it has become one of the world's most celebrated cars...and Alfons Lowenberg's secret project (codenamed EA 337) has come full circle in 2022, with the MK8 generation GTI. The MK8 did not roll out without its own horror story, with fans still lamenting on the Mk7.5 which was deemed the perfect GTI, as the automotive world sneaks into EV development, raising concerns…
Read More
Toyota Wish – The Almost Perfect Family Vehicle

Toyota Wish – The Almost Perfect Family Vehicle

Super spacious and a familiar site on ASEAN roads over the last decade, let us tell you why you would need a Toyota Wish very soon. Every where you look, you will surely be able to see a mini-van cruising through the highway or Malaysian back roads full to the brim with passengers and baggage. Dubbed as the almost perfect family car, this spacious, affordable and low maintenance vehicle was the go to for small families. The Wish was Toyota's answer to those with big families or need to ferry lots of items around. Being around in the market for…
Read More
Aksesori kereta yang mungkin halang anda buat claim insurans jika kemalangan

Aksesori kereta yang mungkin halang anda buat claim insurans jika kemalangan

Fikir dulu sebelum membeli aksesori kereta dari senarai kami, yang boleh menganggu proses tuntutan insurans jika kemalangan. Rakyat Malaysia yang berkereta, sering kali dilihat melawat kedai-kedai aksesori kereta ternama, berdekatan dengan mereka. Saban hari, semakin ramai pula yang suka mencantikkan dan memberi kenderaan kesayangan mereka sentuhan peribadi. Awas! Kena fikir dulu sebelum membeli ya tuan-tuan dan puan-puan, sebab ada aksesori kereta yang nampak cantik tetapi tiada fungsi praktikal dan boleh membahayakan pemandu itu sendiri. https://www.tiktok.com/@adrianchiaaa/video/6986945324363418907?sender_device=pc&sender_web_id=7013573902695040513&is_from_webapp=v1&is_copy_url=0 Menurut netizen @adrianchiaa, antara aksesori yang membahayakan keselamatan pemandu adalah: Karpet yang tidak betul ukurannya Sama ada terlampau kecil atau terlebih besar, karpet yang tidak…
Read More
Netizen semak sikap peniaga online selindung harga jualan

Netizen semak sikap peniaga online selindung harga jualan

PM tepi, PM tepi, PM tepi! Itulah ungkapan yang selalu kita dengar apabila kita berurusniaga dengan peniaga online. Berang, netizen ini meluahkan ketidak-puasan hatinya melalui laman media sosial beliau. Netizen Abdul Muiez Ruslee berang dengan sikap peniaga yang tidak memaparkan harga barang jualan mereka, sebaliknya lebih gemar untuk berhubung secara PM/DM. "Saya ter'klik' satu iklan di Facebook. Page tersebut terus follow saya dan memberi saya update setiap minit." "Saya cuba cari harga produk tetapi tak jumpa. Dia suruh WhatsApp. Saya klik pada pautan yang diberi tetapi tidak boleh." Ehsan: Facebook Berang kerana masih tidak mendapat harga barangan yang dimahukan, Muiez…
Read More
ASNB kini tersedia di atas talian

ASNB kini tersedia di atas talian

Menyahut cabaran aplikasi di atas talian, Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) menawarkan pendaftaran secara 'online' melalui myASNB. Dalam keadaan kewangan keluarga yang semakin tidak menentu dek penangan pandemik, kebanyakan dari kita kini digalakkan untuk menjamin kestabilan perbelanjaan melalui simpanan. Antara pilihan utama inisiatif simpanan pelaburan rakyat Malaysia hari ini sudah tentunya simpanan dalam bentuk Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB). Jika sebelum ini pendaftaran hanya boleh dilakukan melalui mana-mana kaunter cawangan ASNB berhampiran anda, kini anda boleh melakukannya secara online. https://youtu.be/a2-GTQgytgQ Melalui sebaran di laman media sosial, ASNB telah mengeluarkan video tutorial mereka untuk membantu anda mendaftar secara atas talian. Mudah…
Read More
Netflix amalkan ‘No Rules Rules’ di tempat kerja

Netflix amalkan ‘No Rules Rules’ di tempat kerja

Netizen Husna Hadzarami kongsikan amalan 'No Rules Rules" yang diguna pakai oleh syarikat siaran ternama Netflix dalam operasi seharian. Di dalam perjalanan beliau untuk mencapai 50 bahan bacaan, netizen Husna Hadzarami berkongsi bacaan beliau mengenai syarikat Netflix yang mengamalkan konsep 'No Rules Rules'. Di dalam nukilan beliau, Husna berkata: "Secara direct translation, ianya bermaksud 'Peraturan tiada peraturan." "Macam tidak masuk akal, tapi inilah contoh budaya korporat yang diamalkan Netflix sehingga merubah syarikat itu daripada pembekal DVD melalui kiriman pos, sehingga menjadi syarikat streaming service yang mempunyai langganan melebih 170 juta." Bagaimanakah Netflix berfungsi? "Di Netflix, mereka bekerja secara Freedom (Bebas)…
Read More
Pencipta Cilik Undang Pujian Hos James Corden

Pencipta Cilik Undang Pujian Hos James Corden

Maryam Muzamir mencipta sejarah apabila menjadi bahan bualan hos terkenal, program The Late Late Show, James Corden Pencipta cilik Maryam Muzamir, 11, bukan sahaja mengharumkan nama negara dengan meraih tiga pingat emas dalam Pertandingan Inovasi dan Reka Cipta Antarabangsa Kanada ke-6 (iCan 2021) malah turut menjadi sebutan media tempatan dan antarabangsa. Pencapaian beliau bukan sahaja mendapat pujian dari tokoh-tokoh terkenal seperti Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah , Maryam turut dipuji selebriti antarabangsa seperti hos The Late Late Show James Corden. Jom kita tengok ulasan beliau terhadap pencapaian Maryam.…
Read More
CARL SAMSUDIN BERI ‘NASIHAT’ PADA GOLONGAN SUSAH

CARL SAMSUDIN BERI ‘NASIHAT’ PADA GOLONGAN SUSAH

Bertempat di Pusat Transit Gelendangan Kuala Lumpur, usahawan Carl Samsudin terus mencetuskan kontroversi apabila dengan biadabnya 'menasihati' seorang warga emas dan dimuat naik di dalam Instastories beliau. Video yang tular itu menyaksikan beliau memberi nasihat yang kurang sopan kepada seorang warga emas di Pusat Transit Gelendangan itu dengan berkata, "Masa muda dahulu, menyesal tak tidak buat betul-betul? Masa muda dahulu menyesal tak banyak main? "Korang bila tua nanti baru nak menyesal ke?" https://twitter.com/IbuPeri__/status/1420218661596385282 "Pernah tak you all wish one day, tak kisah la agama, you pray to God. You minta, God show me the way how I want to change…
Read More
API MARAK JILAT TANKER, STESEN MINYAK DI SIBU

API MARAK JILAT TANKER, STESEN MINYAK DI SIBU

Pekerja sebuah stesen minyak di Jalan Brother Albinus dikejutkan dengan insiden kebakaran tanker dan stesen minyak sewaktu melakukan proses pengisian minyak ke tangki minyak bawah tanah. Insiden yang berjaya dirakam melalui telefon itu menyaksikan api menjulang-julang tingginya, mencetuskan suasana cemas buat pekerja dan orang awam. Menurut laporan media tempatan, api tersebut akhirnya berjaya dipadam oleh pekerja stesen minyak berkenaan, dan tindakan pantas mereka mendapat pujian pihak berkuasa. Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Zon 5 Sibu, Janggan Muling, "Ketika proses pengisian dilakukan, sebuah van memasuki stesen berkenaan menyebabkan percikan api yang memulakan kebakaran itu." Tambah beliau, beberapa pekerja telah mengambil…
Read More
ISTERI DEDAH GAJI CIPUT SUAMI YANG MAHU BERBINI DUA KEPADA BAKAL MADU

ISTERI DEDAH GAJI CIPUT SUAMI YANG MAHU BERBINI DUA KEPADA BAKAL MADU

"Hai senangnya dalam hati, kalau berbini dua...seperti dunia, ana yang punya." Eh, chup, chup. Ingat senang ke nak berbini dua, andai gaji pun paras-paras tekak sahaja? Itu belum lagi termasuk kemampuan si suami untuk menjadi adil kepada kedua-dua isteri. Berang dengan keputusan suami dan bakal madunya yang mahu berumah-tangga, isteri lelaki berkenaan bertindak menularkan kiriman WhatsApp wanita berkenaan di media sosial dan berkongsi kisah beliau 'memberi restu' kepada bakal kedua mempelai terbabit. "Suami saya curang dengan janda anak satu. Saya dapat tahu apabila perempuan itu sendiri berani menghubungi saya untuk izinkan suami saya nikah lagi." "Apabila saya bertanya pada suami,…
Read More
ms Malay
X